USA ser Nordkorea som suverän stat

Uppdaterad
Publicerad

USA ser Nordkorea som en suverän stat och har inte några planer på att attackera landet förklarade en amerikansk representant när sexnationssamtalen om Nordkoreas kärnkraftsprogram inleddes i Peking i dag.

Samtalen har legat nere i 13 månader, men började nu i en försonlig ton. Nordkoreas regering har deklarerat att den är fullt beredd att arbeta för att Koreahalvön avväpnas på kärnvapen, skriver nyhetsbyrån AFP.

Om samtalen avlöper väl kan Nord- koreas hungrande befolkning vänta sig ekonomiskt bistånd från omvärlden.

-Vi är beredda att tala med Demokratiska folkrepubliken Korea bilateralt, sade chefsdelegaten Christopher Hill.

Han sade samtidigt att Washington kräver av Nordkorea att avrusta sina kärnvapen ”helt och kontrollerbart”. Han sade att landet inte tjänar på att inneha sådana vapen.

Nordkorea har å sin sida länge krävt erkännande av USA som en självständig nation, upprättande diplomatiska relationer med Washington och försäkringar om att inte bli angripet.

Fjärde samtalsrundan

Detta är den fjärde samtalsrundan som har som mål att häva den tre år långa krisen om Nordkoreas kärnvapenansträngningar. Samtalen inleddes sedan Pyongyang och Washington ett dygn tidigare hållit ett sällsynt enpartsmöte.

En tidning i Japan uppgav i dag att landet planerar att bygga obemannade spionflygplan. Japan ska övervaka militärbaser i Nordkorea och i andra länder, uppgav tidningen Tokyo Shimbun.

Försvarsmyndigheten ska skärpa sin övervakning av Nordkorea oavsett hur sexnationssamtalen i Peking avlöper, skriver tidningen vidare.

Nordkoreas nukleära program

• Omvärlden vill få Nordkorea att avstå från att utveckla kärnvapen i utbyte mot säkerhetspolitiska garantier och ekonomiskt bistånd.

• Nordkorea kräver att få energibistånd, att strykas från USA:s terroristlista, att alla sanktioner mot landet ska hävas och att få sluta fredsavtal med USA. Sedan i våras yrkar Nordkorea också på att sexpartssamtalen omvandlas till nedrustningsmöten som även omfattar USA:s kärnvapen i Sydkorea. USA förnekar att sådana vapen finns där.

• USA kräver att Nordkorea först fryser sitt kärntekniska program och sedan avvecklar det helt inom tre månader.

TT-Reuters

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.