USA utökar sin truppstyrka i Mellanöstern. Bilden visar amerikanska soldater under en övning i Nordmakedonien från i år. Foto: Robert Atanasovski/AFP/TT

USA utökar soldatstyrkan till Mellanöstern

Uppdaterad
Publicerad

Spänningarna mellan USA och Iran har ökat ytterligar. På måndagskvällen meddelade Pentagon att USA skickar 1 000 nya soldater till Mellanöstern. Samtidigt offentliggjorde amerikanerna en ny video som påstods bevisa att Iran legat bakom attacken mot fartyg i Omanbukten förra veckan.

Enligt ett pressmeddelande från Pentagon ska trupperna hantera hantera luft- sjö- och markbaserade hot i Mellanöstern, och skälet är Iran.

”De senaste iranska attackerna bekräftar den tillförlitliga och trovärdiga underrättelser vi har fått på fientligt beteende av iranska styrkor och deras proxygrupper som hotar amerikansk personal och intressen över hela regionen”, säger han i ett uttalande, skriver USA:s tillförordnade förvarsminister Patrick Shanahan i ett pressmeddelande

Frostiga relationer

USA: skickade så sent som i maj 1 500 nya soldater till samma region, och bara de senaste dagarna har relationerna mellan Iran och USA blivit allt frostigare. USA anklagar Iran för att ligga bakom en rad attacker mot fartyg i Hormuzsundet och Omanbukten. Iran har upprepade gånger nekat till anklagelserna men USA offentliggjorde under måndagskvällen ytterligare en video som påstås bevisa motsatsen.

Det amerikanska beskedet om truppförstärkningar kom kort efter att Iran meddelat att man inom kort kommer att ha ett större lager av uran än vad kärnvapenavtalet från 2015 stipulerar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.