Apples vd Tim Cook. Foto: Jeff Chiu/AP

USA stämmer Apple

Uppdaterad
Publicerad

Amerikanska justitiedepartementet stämmer företaget Apple och anklagar dem för att ha monopoliserat smartphonemarknaden, rapporterar Reuters.

De hävdar att Apple använder sin makt på marknaden för att få mer pengar från konsumenter, skapare, artister, förlag, småföretag och handlare.

Stämningsansökan anklagar Apple för ett olagligt monopol på smartphones som upprätthålls genom att införa avtalsmässiga begränsningar för utvecklare och undanhålla dem viktig tillgång.

”Konsumenter ska inte behöva betala högre priser för att företag bryter mot antitrustlagar”, säger justitieminister Merrick Garland i ett uttalande.

Han tillade även att om detta lämnas oomtvistat kommer Apple bara att förstärka sitt monopol.

Uttalar sig om stämningen

En företrädare för Apple har i ett uttalande sagt att ”den här stämningen hotar vilka vi är och de principer som gör att Apples produkter skiljer sig från mängden”.

I uttalandet säger företrädaren även att om stämningen skulle lyckas kommer det att ”hindra vår förmåga att skapa den typ av teknik som människor förväntar sig av Apple”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.