Foto: Salim Alsabbagh / SVT

USA tackar ja – deltar i stor militärövning i Sverige i höst

Uppdaterad
Publicerad

Aldrig tidigare har amerikanska stridsvagnar eller amerikanskt luftvärn övat i Sverige. Men nu bekräftar befälhavaren för USA:s armé i Europa att USA kommer att delta i den militära storövningen Aurora i Sverige höst.

Det var vid en presskonferens för världspressen på ett övningsfält för stridsvagnar utanför Zagan i Polen som beskedet kom från den amerikanske generalen, Ben Hodges. USA kommer att delta vid storövningen Aurora – det som kommer bli den största militärövningen i Sverige på mer än 20 år.

– Vi kommer att fortsätta att göra övningar i Finland och Sverige. Sverige kommer att vara värd för övningen Aurora i september och vi ser fram emot att delta i den övningen, säger Ben Hodges som är befälhavare för USA;s armé i Europa.

Ben Hodges, general för USA:s armé, vid en pressträff i västra Polen. Foto: TT

Sverige ska lära sig luftvärnssystem

Det handlar om ett Patriotförband med robotbil och eldledningsenhet. Försvarsmakten har tidigare sagt att inga skarpa robotar kommer att ingå. Försvarsmakten har sagt att det handlar om att Sverige ska lära sig att hantera USA:s luftvärnssystem.

Sverige har även bjudit in franska armen att öva med sitt luftvärn i Sverige. Amerikanska stridsvagnar eller amerikanskt luftvärn har aldrig tidigare övat i Sverige.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.