En källa inom UD berättade för SVT att Sverige spelat en viktig roll i  förhandlingarna mellan USA och Nordkorea. Foto: TT

USA tacksamt för Sveriges hjälp i Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Det amerikanska utrikesdepartementet är tacksamt för Sveriges hjälp med att få de tre fängslade amerikanerna frigivna i Nordkorea. Det skriver en talesperson för departementet i ett mejl till SVT:s Carina Bergfeldt.

”Vi är tacksamma för hjälpen från Sverige, vår skyddsmakt i Nordkorea, som outtröttligt har fört nödställda amerikanska medborgares talan i Nordkorea.”, skriver Julia Mason, talesperson för amerikanska UD. 

USA tackar särskilt Sveriges ambassadör i Nordkorea Jonas Wendel och hans team för deras insatser.

Tre fångar släpptes

Den 9 maj meddelade USA:s president Donald Trump att tre amerikaner som suttit fängslade i Nordkorea släppts fria. Det efter att utrikesminister Mike Pompeo träffat Nordkoreas diktator Kim Jong-Un i Pyongyang. 

De tre amerikanska fångarna Kim Dong-Chul, Kim Hak-Song och Kim Sang-Duk, som också kallas Tony Kim, satt fängslade anklagade för spioneri och ”fientliga handlingar”.

Sveriges viktiga roll

En källa inom UD har tidigare berättat för SVT att Sverige spelat en viktig roll i förhandlingarna mellan USA och Nordkorea.

Detta bekräftas under fredagen i ett uttalande från Utrikesminister Margot Wallström (S).

”Som konsulär skyddsmakt för USA i Nordkorea har Sverige aktivt verkat för konsulärt tillträde och frigivande. Sverige har arbetat såväl på plats i Pyongyang som genom diplomatiska kontakter i Stockholm, inklusive vid besöket av Nordkoreas utrikesminister Ri i mars.”, skriver Wallström.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.