Ett kraftverk i Moskva, Ryssland. De senaste månaderna har myndighetspersonerna beskrivit attackerna mot det ryska el- och kraftnätet som en insats mot Rysslands spridning av desinformation. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

Uppgifter: USA trappar upp cyberattacker mot ryska kraftnät

Uppdaterad
Publicerad

USA eskalerar sin cyberkrigsföring mot Rysslands kraftnät som en varning för landet. Trump-administrationens nya direktiv ger mer utrymme för att genomföra mer aggressiva cyberattacker, uppger myndighetspersoner enligt The New York Times.
President Donald Trump förnekar uppgifterna och kallar dem ”förräderi”.

De senaste månaderna har myndighetspersonerna beskrivit attackerna mot det ryska el- och kraftnätet som en insats mot Rysslands spridning av desinformation, skriver The New York Times.

FBI och USA:s inrikessäkerhetsdepartement har tidigare varnat om att Ryssland har placerat skadlig kod i USA, som bland annat skulle kunna sabotera kraftverk och olje- samt gasledningar vid en eventuell framtida konflikt.

Däremot menar kritiker att tuffare cyberanfall från amerikanskt håll riskerar att eskalera den digitala krigsföringen länderna emellan.

Anonym källa: ”Mycket mer aggressivt”

President Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare John R. Bolton gick i veckan ut och sa att landet breddar urvalet av potentiella digitala mål. Syftet är att avskräcka länder från att genomföra cyberattacker mot USA.

Enligt en anonym källa inom underrättelsetjänsten som NYT pratat med, har Trump-administrationens nya direktiv haft en stark inverkan på landets cyberkrigsföring.

– Det har blivit mycket, mycket mer aggressivt det senaste året. Vi gör saker nu på en nivå som vi aldrig hade funderat över för några år sedan, säger källan utan att gå in på några detaljer.

USA:s president Donald Trump gick senare ut på Twitter och menade att rapporterna om den upptrappade cyberkrigföringen var osanna.

”Detta är praktiskt taget förräderi. Uppgifterna är INTE sanna”, skriver Trump.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter