USA upphäver förbud mot gengröda

Uppdaterad
Publicerad

Högsta domstolen i USA har upphävt en dom som förbjuder bioteknikföretaget Monsanto att sälja genförändrade alfalfafrön på den amerikanska marknaden.

Förbudet infördes genom ett beslut i en kalifornisk distriktsdomstol 2007. Det bottnade i farhågor för att genförändrade grödor ska sprida sig och påverka andra grödor.

Fallet handlade om alfalfa – en ört som på svenska heter blålusern – som förändrats på genetisk väg för att motstå ogräsmedlet Roundup.

Förbudet överklagades, men kvarstod i en dom 2009. Monsanto valde då att gå till HD med argumentet att ett förbud inte skulle få föregripa en studie från det amerikanska jordbruksdepartmentets inspektion för djur- och växthälsa, förkortad Aphis.

Utslaget uppges vara HD:s första om genförändrade grödor och öppnar för ett myndighetsbeslut som tillåter Monsanto att sälja sin alfalfa.

I början av juni i år rapporterades att EU är på väg att öppna för storskalig odling av gengrödor i Europa. Förslaget, som enligt planerna ska antas i mitten av juli, går ut på att systemet för att godkänna nya GMO-grödor ska snabbas upp. Hittills finns det väldigt lite av sådana odlingar i EU-länderna.

EU-kommissionen godkände i slutet av förra året tre typer av majs som förändrats på genetisk väg för att tåla insektsangrepp och/eller vissa ogräsbekämpningsmedel. Monsanto stod bakom två av de ansökningarna. När EU 2006 godkände genförändrad majs från Monsanto som livsmedel, byggde det på en studie gjord av företaget självt, på råttor.

I våras fick även en form av genmodifierad potatis godkännande av EU-kommissionen. Därmed räknade man att kommersiell odling av en genförändrad gröda för första gången skulle komma i gång i Sverige.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.