USA utlyser nationellt nödläge

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump deklarerar nationellt nödläge för att hejda spridningen av coronavirus, meddelade han vid en pressträff utanför Vita huset på fredagen.

Trump säger att regeringen frigör 50 miljarder dollar av federala medel för att stötta delstater och lokala myndigheter.

Provtagningen ska öka runt om i USA i samarbete med ett läkemedelsbolag, fortsätter Trump. Han säger också att amerikaner ska kunna testa sig utan att behöva ”lämna sin bil”.

Coronapandemin

Halv miljon tester

Trump säger att 500 000 coronatester kommer att finnas tillgängliga från och med i början av nästa vecka.

Även experthjälp och materiell hjälp ska tillhandahållas av den federala regeringen, uppger Trump. Nödläget innebär också att de delstatliga och lokala myndigheterna kan bortse från de regler som annars gäller för kampen mot virusspridningen.

Den amerikanske presidenten har tidigare fått omfattande kritik för uttalanden där han har tonat ned följderna av pandemin.

Stoppat flyg

I torsdags svensk tid klargjorde han i ett tv-sänt tal att flygresor från Europa till USA stoppas under en månad från och med fredagen. Uttalandet har väckt många frågor och reglerna kring flygstoppet är fortfarande oklara.

Efter talet följde branta fall på aktiebörser i framför allt Europa och USA som slagit hårt mot företag, hushåll och pensionssparare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet