Terry McAuliff besegrade en Tea Party-kandidat Foto: Scanpix

Väljare bestraffade Tea Party–rörelsen

Uppdaterad
Publicerad

Två val i USA visar på att vinden blåser mot den extrema Tea Party–rörelsen.

Det är guvernörsvalen i Virginia och New Jersey som tilldrar sig störst intresse. Framförallt gäller det vart det republikanska partiet ska gå.

Partiet behärskas nu i kongressen av de extrema anhängarna från Tea Party–rörelsen som vill ha så litet av statliga ingripanden som möjligt i samhällslivet.

De är visserligen bara 30–40 ledamöter, men de har närmast tagit sitt parti som gisslan för en hård konfrontationspolitik mot president Obama.

Stöds av Tea Party

I Virginia vann demokraternas kandidat Terry McAuliffe över den extremt konservative Ken Cuccinelli, som stöds av Tea Party.

Det kan ses som ett tecken på att demokraterna i framtida kongressval har det relativt bra förspänt. Och framför allt: Att Tea Party inte går hem.

Men segern var knapp – med bara 3 procents övervikt. Detta trots att McAuliffe drivit den intensivaste kampanjen, bland annat med tio gånger mer tv-reklam än konkurrenten.

Strul med Obamacare påverkade

Bedömare menar att det förvånansvärt jämna resultatet – opinionsmätningar visade bättre siffror för demokraten – beror på det senaste strulet med president Obamas sjukvårdsförsäkring. (Reformens sajt fungerar inte och en rad privatförsäkrade riskerar höjda premier.)

I New Jersey vann den sittande karismatiske republikanske guvernören Chris Christie skyhögt över den demokratiske motkandidaten.

Han ses nu som en möjlig republikansk presidentkandidat i valet 2016.

Samarbetar med demokrater

Christie är intressant därför att han har valt att samarbeta med demokraterna. Alltså precis tvärtemot vad Tea Party-rörelsen har gjort, vilket ledde till budgetkaoset i oktober, då statliga myndigheter måste stängas ned och USA hotades av konkurs.

Han sade i sitt segertal tydligt att New Jersey – som anses vara en demokratiskt präglad stat – borde vara en förebild för USA. Alltså: Samarbete över partigränserna.

Christie samarbetade till exempel nära med president Obama för ett år sedan mitt under presidentvalet i samband med superstormen Sandys härjningar i delstaten.

Detta kan alltså också ses som en klar vink från de republikanska väljarna att de inte accepterar Tea Partys konfrontationspolitik.

Demokrat vann i New York

Dessutom: I New York vann för första gången på två årtionden en demokrat, Bill de Blasio, borgmästarvalet.

Det var en storseger och en av hans programpunkter är att de rika ska betala mera skatt, vilket stämmer överens med president Obamas linje och är klart mot vad Tea Party vill.

Det är visserligen svårt att dra slutsatser av några lokala val. Men det kommer ändå att göras.

Demokraternas kommentarer till valutgången är optimistiska vad gäller framtiden.

Även demokrater drabbade

Efter budgetkaoset i oktober har republikanerna enligt flera opinionsmätningar tappat i väljarförtroende. Men efteråt tycks vinden ha vänt sig även mot demokraterna.

Det handlar alltså om strulet med sjukvårdsförsäkringens hemsida, där man ska registrera sig. Den fungerar inte och presidenten har beslagits med lögn:

Han sade att alla kunde behålla sina existerande sjukförsäkringar men för 15 till 19 miljoner amerikaner gäller inte detta. Det kan leda till högre premier för dem.

Ilskan har varit stor över dessa jättefloppar för Obamacare, vilket slagit tillbaka på demokraterna. Detta kan förklara att McAuliffe i Virginia ändå vann så knappt.

Snart börjar primärvalen

Första tisdagen i november varje år är valdag i en rad delstater och kommuner.

Samma valdag gäller om ett år för valen till hela representanthuset och en tredjedel av senaten.

Redan om ett par månader inleds raden av nomineringsval (primärval) och frågan är då om de republikanska väljarna nominerar mera måttfullt konservativa kandidater eller om Tea Party–rörelsen på nytt kan göra sig stark.

Om det sistnämnda sker betyder det att Obamas fortsatta regeringstid också kommer att präglas av dagens djupa motsättningar mellan partierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.