• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Pålgård och Bispgården i Ragunda kommun, i Jämtlands län. Det brinner kraftigt i skog och mark i Pålgård och Bispgården. Räddningsledaren uppmanar alla som påverkas av branden att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

  • Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Ängra och Ljusdals kommun, i Gävleborgs län. Det brinner kraftigt i skog och mark. Branden är på väg mot bebyggt område. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i berört området att utrymma. Läs mer

USA reser miljardkrav i Telia-härva

Myndigheter i USA har begärt att europeiska myndigheter fryser tillgångar för miljardbelopp för bland andra Telia Sonera. Misstänkta mutaffärer i Uzbekistan ligger bakom, enligt The Wall Street Journal.

Begäran på totalt 8,5 miljarder kronor (1 miljard dollar) omfattar även tillgångar tillhörande två andra teleoperatörer: Vimpelcom, med säte i Nederländerna, och ryska Mobile Telesystems (MTS), enligt den vanligen välunderrättade amerikanska tidningen.

Den kommer sedan en amerikansk begäran om rättshjälp riktad till Sverige blev känd i våras.

Misstänks för mutor

Berörda konton ska finnas i Irland, Belgien, Luxemburg, Schweiz och Sverige, enligt tidningen, som hänvisar till domstolsdokument och källor med insyn i utredningarna.

De tre bolagen misstänks för mutor i Uzbekistan, där presidentdottern Gulnara Karimova och henne närstående ska ha fått miljardbelopp för att bolagen ska få licenser och andra avtal på plats i Uzbekistan.

Mutorna ska ha betalats ut genom att Telia Sonera, Vimpelcom och MTS gjort företagsaffärer med bolag kopplade till Karimova, som det Gibraltar-baserade Takilant, där kraftiga överpriser satts på aktier.

Utredningarna i USA är kända sedan drygt ett år och pågår parallellt med andra mututredningar i bland annat Sverige, Schweiz och Nederländerna.

– I vilken mån detta berör Telia har jag ingen aning om. Vi har inget nytt att rapportera om de amerikanska utredningarna, säger Henrik Westman, presschef på Telia Sonera, till TT.

– De här miljarderna har vi inga uppgifter om, så de har vi inga kommentarer till över huvud taget, tillägger han om de nya mångmiljardkraven.

Tillgångar frysta

Det Karimovakontrollerade företaget Takilant, Telia Soneras partner, har tidigare fått tillgångar frysta och fastigheter beslagtagna för flera miljarder kronor i Schweiz och Frankrike. Frusits har även ett svenskt Nordea-konto med 200 miljoner kronor.

Enligt Westman stöttar Telia Sonera alla pågående utredningar av de misstänkta mutaffärerna.

Än så länge har myndigheterna i USA inte formellt anklagat någon person eller någon av de tre teleoperatörerna för något specifikt brott.

Åtal kan komma kring årsskiftet

Visa

Telia Sonera misstänks av svenska åklagare för att ha mutat diktatorsdottern Gulnara Karimova i samband med etableringen i Uzbekistan.

Misstankarna utreds i åtminstone Sverige, Norge, Schweiz, Nederländerna och USA. Svenska utredare har dessutom begärt rättshjälp i ett tiotal länder och ett svenskt åtal kan komma kring årsskiftet.

Minst tre tidigare Telia Sonera-anställda har delgivits misstanke om grovt mutbrott, liksom bland andra Karimova på den uzbekiska sidan.

Uzbekistans mobilmarknad har tiofaldigats på tio år till nästan 30 miljoner abonnenter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer