Amerikanska soldeter i Saudiarabien under 1990-talet. Arkivbild. Foto: AP/TT

USA skickar soldater till Saudiarabien

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av det spända läget med Iran kommer USA att skicka trupper och krigsmateriel till Saudiarabien, uppger försvarshögkvarteret Pentagon. Amerikanskt jaktflyg, luftvärnsrobotar och uppskattningsvis 500 soldater ska stationeras på en militärbas i landet, enligt Sky News.

För att upprätthålla säkerheten i Persiska viken ska den saudiske kungen Salman ha godkänt att amerikanska soldater skickas till landet, uppger en saudisk talesperson via den statliga nyhetsbyrån SPA.

Pentagon bekräftar att USA avser att utöka sin militära närvaro i regionen till följd av den ansträngda situationen med Iran. Syftet från USA:s sida ska vara att avskräcka Iran från att genomföra ytterligare hot, rapporterar Sky News.

Amerikanska styrkor har inte varit stationerade i Saudiarabien sedan 2003. Då hade amerikansk militär varit på plats i landet under tolv år – sedan Kuwaitkriget och Operation Desert Storm 1991.

Som mest fanns då omkring 200 amerikanska flygplan stationerade i Saudiarabien.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.