Ledaren för terrororganisationen al-Qaida, Usama bin Ladin, sköts ihjäl under en amerikansk militäroperation i Pakistan för fem år sedan. Foto: TT

CIA-rapportering om bin Ladins död ”grotesk och pinsam”

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska underrättelseorganisationen CIA:s beslut att livetwittra den militäroperation som ledde till Usama bin Ladins död för fem år sedan möts av hån och kritik på Twitter. ”Groteskt och pinsamt” är en av reaktionerna bland användarna.

I dag är det fem år sedan ledaren för al-Qaida, Usama bin Ladin, dödades  under en amerikansk militäroperation i den pakistanska staden Abbottabad. Bin Ladin hade då befunnit sig på flykt under tio års tid och hans död beskrevs av den amerikanske presidenten Obama som ”den mest betydelsefulla bedriften i vårt lands försök att besegra al-Qaida.”

Livetwittrad operation

I syfte att påminna och hedra minnet av femårsdagen beslutade den amerikanska underrättelseorganisationen CIA att under dagen livetwittra händelseförloppet under operationen i syfte att ge twitteranvändarna en känsla av att delta under de avgörande timmarna:

”För att markera den femte årsdagen av Usama bin Ladin-operationen i Abbottabad kommer vi att twittra räden som om den hände i dag #UBLRaid”. Följ oss i dag då vi twittrar #UBLRaid som om den skedde i dag, meddelade CIA under morgonen på Twitter.

”Respektlöst”

CIA:s liverapportering har hittills retweetats tusentals gånger, men den amerikanska underrättelsetjänsten möts av övervägande negativ kritik från Twitteranvändarna.

CIA, det här är groteskt och pinsamt. Ni borde avskeda ert webbteam”, skriver Hanksingle medan @zippyman818 skriver: ”@CIA, det här är oprofessionellt och gagnar inte organisationens uppdrag. Det är respektlöst gentemot alla inblandade” och @Jef_Konijin kallar rapporteringen för ”Ett totalt onödigt agerande att ”fira” det här”.

Bland de många inläggen förlöjligar och hånar många också CIA:s insats, bland annat @cokeman som jämför liverapporteringen med satirsajten The Onion: ”Jag är övertygad om att @CIA leds av @TheOnion.

@DazeEnd beskriver rapporteringen som ett dåligt skämt: ”Det är här smaklöst. Hade @CIA inte varit ett bekräftat konto skulle jag ha trott att det handlade om en parodi”.

Har 1,33 miljoner följare

I dagens liveflöde från CIA finns bland annat den berömda bilden på USA:s president Barack Obama, där han tillsammans med högt uppsatta tjänstemän följer händelseförloppet i Abbottabad från Vita huset, och en flygbild över det bostadskomplex där Usama bin Ladin sköts till döds.

Sedan den amerikanska underrättelseorganisationen började använda sig av Twitter i februari 2016 har man lagt ut 1.662 tweets och fått 1,33 miljoner följare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.