Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med till Moquattem, stadsdelen i Kairo där enorma sophögar längs gatorna är normalt och som håller megastadens sophantering flyttande. Foto: SVT

Utan sopfolket Zabaleen skulle Kairo drunkna i sopor

Publicerad

Deras stadsdel är som en egen stad dit polisen inte kommer. Det kristna sopfolket zabaleen ser till att Kairo inte drunknar i sopor.

– Den här staden är som min mamma. Jag kan inte säga att min mamma är ful! Om hon är ren prisar jag henne, och om hon är smutsig tvättar jag henne, säger Dawood Suleiman, som återvinner plast som samlats in på Kairos gator.

Megastaden med sina 25 miljoner invånare saknar ett formellt system för sopsortering.

Varje dag förs istället soporna från jättestadens invånare till Moquattem där zabaleen-folket sköter sophanteringen. De har utvecklat ett av världens mest effektiva sopsorteringssystem och återvinner 85 procent av allt avfall.

I skuggan av FN:s stora klimattoppmöte i Sharm el-Sheikh har SVT Nyheter besökt delen av Kairo där enorma sophögar är ett normalt inslag i stadsbilden.

Möt Dawood Suleiman och sopfolket i videon ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.