Självmordsbombaren slog till mot sörjande på ett sjukhus. Foto: TT

Utbrytargrupp tar på sig blodigt dåd

Uppdaterad
Publicerad

En bomb mot ett sjukhus i Pakistan kostade minst 70 människor livet. Jamaat-ul-Ahrar, en utbrytargrupp ur den pakistanska talibanrörelsen ska ha tagit på sig dådet, uppger nyhetsbyrån AP.  

En självmordsbombare slog till när bestörta kollegor och anhöriga samlats för att sörja Bilal Anwar Kasi, en känd jurist som mördats bara några timmar tidigare. Kasi sköts enligt vittnen ned när han var på väg till jobbet i ett domstolskomplex i den pakistanska storstaden.

Jamaat-ul-Ahrar har även tagit på sig mordet på Kasi.  

I vimlet av hundratals människor utlöste bombmannen sin laddning. Smällen var så kraftig att ögonvittnet Pervez Masi först inte förstod vad det handlade om. 

– Så många vänner förlorade sina liv. Den som gör så här kan inte vara mänsklig, säger han.

Oroligt område

Quetta är provinshuvudstad i Baluchistan, som länge varit ett epicentrum för våldet mellan talibaner, andra väpnade grupper och regeringsstyrkor i Pakistan och Afghanistan. Quetta ligger bara några mil från Pakistans nordvästliga gräns mot Afghanistan. 

Både premiärminister Nawaz Sharif och Pakistans militärchef reste till staden efter dådet.

Pakistans premiärminister Nawaz Sharif sade i ett uttalande att han ”känner stor sorg och vrede över dådet”.

Att attackera sjukhus är förbjudet i krig, och väcker avsky även i världens grymmaste konflikter.

Men det händer då och då i Pakistan. 2010 dödades över tio människor vid en liknande attack mot en akutmottagning i Karachi.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.