Protester mot president Jacob Zuma Foto: Khothatso Mokone / AP /TT

Utbuad Zuma tvingades lämna förstamajfirande

Publicerad

Sydafrikas president Jacob Zuma fick snöpligt lämna förstamajfirandet i Bloemfontein i Sydafrika sedan han buats ut av demonstranter som krävde hans avgång.

Det var medan den sydafrikanske presidenten och ANC-ledaren förberedde sitt förstamajtal som folkmassan började häckla honom. De sjöng sånger med anti-Zumateman och beslutet fattades att ställa in evenemanget. Sydafrikansk tv visade kort därpå bilder där Zuma hastigt kördes från området eskorterad av sin motorburna säkerhetstjänst.

Årets förstamajfirande i Bloemfontein arrangeras av Sydafrikas mäktiga fackförening Cosatu, som är allierat med regeringspartiet ANC. För några veckor sedan lät Cosatu meddela att man inte längre tror på Zumas förmåga att leda landet och han uppmanades att lämna sin post, Avgångskravet kom efter att Zuma sparkat landets finansminister, den internationellt respekterade Pravin Gordhan, vilket i sin tur resulterade i att Sydafrikas kreditvärderingsnivå sänktes till ”skräpstatus” av ett värderingsinstitut.

ANC som parti står dock fast vid Zuma, medan Cosatu i stället signalerat att man föredrar att vicepresidenten Cyril Ramaphosa – en legendar inom både ANC och Cosatu – tar över.

Hela förstamajfirandet i Bloemfontein avbröts efter Zumas sorti och inga andra av de planerade talarna tilläts framträda.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.