Foto: SVT

Utegångsförbud för ungdomar

Uppdaterad
Publicerad

I Washington DC, och i flera andra amerikanska städer, råder det sedan många år tillbaka utegångsförbud efter midnatt för ungdomar som inte fyllt 17 år. Reglerna ska skapa en tryggare stad.

Det är en varm fredagskväll i centrala Washington. Ut från en bio kommer ett gäng tonårstjejer.

Eftersom de inte har fyllt 17 år så får de inte gå på den sena visningen, det vill säga om de inte går tillsammans med en förälder eller i sällskap med en annan vuxen. För när bion slutar, då har utegångsförbudet börjar gälla.

”Otäcka saker händer nattetid”

I Washington DC har det i nästan 15 år funnit regler som säger att den som inte fyllt 17 måste vara hemma vid midnatt. Under skolåret är det tidigare än så, och skälet är att skydda ungdomarna.

Ungdomarna i Washington berättar att en hel del otäcka saker händer i staden nattetid, men de kan ändå inte bestämma sig för om utegångsförbudet faktiskt skyddar dem mot våld.

– Folk kan ju döda en mitt på dagen också, säger tonåringen Breana Web.

Får följa med till polisstationen

Den som bryter mot utegångsförbudet kan dömas till samhällstjänst medan föräldrarna kan tvingas att betala böter.

Liknande regler finns i hundratals städer runt om i USA. Polisen berättar att utegångsförbudsbussen, med plats för 15 personer, brukar åka runt efter midnatt och ta hand om de som inte lyder reglerna.

– Polisen sätter handfängelse på dig och tar dig dit du hör hemma. Men om du inte bryr dig eller lyder så tas du ner till polisstationen, och får stanna där över natten, eller tills dina föräldrar kommer och hämtar dig, säger tonåringen Tai'Le Granc.

”Strider mot konstitutionen”

De flesta som SVT pratar med tycker att utegångsförbudet är bra, andra menar att det strider mot konstitutionen, dels för att tonåringarnas rättigheter begränsas och dels för att föräldrarna inte själva får bestämma när deras barn ska vara hemma.´

En av USA:s största medborgarrättsrörelser har överklagat utegångsförbudet i domstol i Washington, men utan att få gehör.

Så förbudet är kvar, och det gör också att vuxna kan känna sig tryggare säger en man som SVT träffar på gatan.

”Bättre att de är hemma med sina familjer”

– Låt oss vara ärliga, amerikanska familjer håller på att gå under på grund av den ekonomiska krisen. Och om du har stora mängder barn från marginaliserade bakgrunder, som inte har blivit omhändertagna, då gör de saker som inte andra barn skulle göra, säger Randy Short.

Så jag ser hellre att de är med sina föräldrar och familjer, än ute på stan så att någon lika marginaliserad kan skada eller döda dem, forsätter han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer