Utegångsförbud i Sri Lanka efter stora demonstrationer

Uppdaterad
Publicerad

Strömavbrott på upp till 13 timmar, bränslebrist och hårda ransoneringar på livsmedel. Sri Lankas ekonomiska kris har nått en ny kulmen och ett tillfälligt utegångsförbud är utlyst med bakgrund av den senaste tidens protester mot presidenten.

Pandemin slog hårt mot Sri Lankas redan ansträngda ekonomi. Det senaste året har inflationen i landet varit rekordhög och valutabristen har gjort att man haft svårt att betala för import av basvaror och bränsle.

Kräver presidentens avgång

I ett försök att stabilisera läget införde landet ett ekonomiskt undantagstillstånd vilket inneburit sträng ransonering på varor och hård priskontroll. Regelbundna strömavbrott i upp till 13 timmar har drabbat invånarna, i ett försök att spara energi.

I takt med att befolkningens liv har påverkats allt mer har stödet för den sittande presidenten sjunkit. Stora demonstrationer pågår i hela landet och i torsdags samlades människor utanför presidentens bostad i huvudstaden Colombo för att kräva hans avgång.

Utegångsförbud till måndag

Under fredagen utlyste president Gotabaya Rajapaksa undanstagstillstånd efter utbredda uppmaningar till offentliga protester i landet på söndagen. På lördagen kom besked om ett allmänt utegångsförbud med slut på måndag.

Rajapaksa säger att undantagstillståndet är nödvändigt för att skydda den allmänna ordningen och upprätthålla nödvändiga förnödenheter.

Överklagar beslutet

Hundratals advokater sägs ha uppmanat landets president Gotabaya Rajapaksa att häva undantagstillståndet för att kunna säkerställa att yttrandefriheten respekteras.

”De har misslyckats med att förstå folkets ambitioner samt att känna empati med folkets lidande”, skrev medlemmar i Sri Lankas advokatsamfund i sin överklagan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.