Utlänningsvåld sprids i Sydafrika

Uppdaterad
Publicerad

Över tio personer har gripits efter fortsatt våld riktat mot invandrare i Sydafrika. De senaste veckorna har minst sex liv krävts i våldsvågen. President Jacob Zuma vädjar om att attackerna på utlänningar måste få ett slut.

Natten till fredagen nådde våldet Johannesburg.

– Tolv misstänkta har gripits för att ha försökt bryta sig in i butiker ägda av utlänningar, säger polistalesmannen Lungelo Dlamini enligt AFP.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Tidigare har butiker och bostäder som tillhör somalier, etiopier, malawier och andra invandrare attackerats i bland annat kuststaden Durban. Familjer har tvingats fly till läger som övervakas av beväpnad personal.

– Vi har bevittnat chockerande och oacceptabla händelser där utlänningar utsatts för våld, sade Zuma i torsdags i ett tal inför parlamentet.

Zulukung

Polis har använt tårgas och gummiklädda kulor för att skingra demonstranter som i Johannesburg protesterar mot invandringen. Samtidigt deltog uppåt 5 000 personer i en manifestation mot främlingsfientlighet i Durban.

Våldet blossade upp sedan zulukungen Goodwill Zwelethini, citerad i lokala medier, uppmanat alla främlingar att ”återvända till sina hemländer”. Zwelethini har senare dock sagt att hans uttalande missuppfattats.

Hög arbetslöshet

Omkring fem miljoner immigranter bor i Sydafrika, en stat med 50 miljoner invånare. Många kommer från närliggande länder, men invandring sker också från Pakistan och Kina.

Den höga arbetslösheten bland sydafrikanerna, minst 25 procent, omfattande fattigdom och himmelsvida inkomstskillnader nämns som bakgrund till det återkommande våldet mot landets invandrare.

– Hur stor besvikelsen och ilskan än är, kan det aldrig rättfärdiga överfallen på utländska medborgare eller plundringen av deras butiker, sade Zuma i sitt tal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Främlingsfientliga attacker i Sydafrika

Mer i ämnet