Vägar ligger under vatten i Abbotsford. Foto: Jonathan Hayward/AP/TT

Utlyst nödläge efter skyfallen i Kanada

Uppdaterad
Publicerad

Efter skyfallen som lett till översvämningar i Kanada har regeringen nu utlyst nödläge i den värst drabbade provinsen British Columbia. Hittills har en person omkommit, men dödsiffran väntas stiga.

Skyfall som lett till översvämningar och jordskred som i sin tur lett till förstörda vägar och järnvägsspår har isolerat flera städer och byar i Kanadas provins British Columbia.

Samtliga stora vägar som leder till landets tredje största stad Vancouver är avskurna.

Militär har kallats in

Under onsdagen utlystes det nödläge i provinsen och Kanadas premiärminister Justin Trudeau meddelade att tusentals militärer står redo för att hjälpa till i de drabbade områdena, rapporterar Reuters..

I Tulameen, en av Vancouvers bergsstäder, är uppemot 400 personer instängda – flera utan elektricitet.

Andra städer med begränsad åtkomst ligger i än mer avlägsna bergsområden med minusgrader, vilket gör dem ännu mer sårbara.

I staden Hope öster om Vancouver rapporterar man att maten håller på att ta slut, och under tisdagen arbetade 100 volontärer med att göra matlådor som sedan flögs ut med helikopter.

Dödstal väntas stiga

Tusentals djur har dött i översvämningarna medan andra har tvingats avilivas, enligt landets jordbruksminister. Tusentals invånare är fortfarande evakuerade och en person har rapporterats omkommen och två saknas. Men dödstalet väntas öka.

”Vi förväntar oss att fler dödsfall kommer bekräftas de närmsta dagarna,” sade provinsens premiärminister John Horgan och fortsatte:

”Vi kommer att se till att transporter med viktiga förnödenheter samt medicinsk och akut service kan nå de samhällen som behöver dem.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.