Utöyaoffrens ersättning fördubblas

Uppdaterad
Publicerad

Ersättningen till anhöriga och offer efter terrorangreppet i Oslo och på Utöya, höjs kraftigt. Det står klart i dag, sedan norska advokater överklagat de tidigare ersättningsnivåerna.

Advokat Nadia Hall som är en av de jurister som drivit skadeståndsanspråket mot den norska staten, säger till SVT:s Rapport att hon är mycket nöjd med resultatet:

– I flera fall blir ersättningen nästan fördubblad, vilket betyder att de faktiskt har förstått och lyssnat på våra anspråk.

En människa som fick livshotande skador på Utöya kommer nu att få 600.000 norska kronor, jämfört med de 350.000 de skulle få ursprungligen.

Allvarligt skadade kommer att få 450.000, jämfört med tidigare 250.000 och även de skadade vid Regeringskvarteret får höjda nivåer, livshotande skador höjs från 300.000 till 500.000 och allvarligt skadade får 350.000 istället för 100.000.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Rättegången mot Breivik

Mer i ämnet