Hör de anklagade pojkarna för första gången berätta själva om vad de minns av dagen då Silje dog. Foto: SVT/Dokument inifrån: Fallet Silje

Utpekade pojkarna om Siljes död: ”Det var inte vi”

Uppdaterad
Publicerad

De var fem och sex år gamla när de pekades ut för att ha orsakat sin vän Siljes död. I dag har de inget minne av den påstådda misshandeln och ifrågasätter sin inblandning.  

– Jag minns mycket ganska detaljerat, men det där är inget som jag kommer ihåg. Och jag har verkligen försökt, säger en av de utpekade pojkarna, som idag är i 30-årsåldern.

En fyraåring, en femåring och en sexåring pekades ut som skyldiga till femåriga Siljes död i Trondheim 1994. För första gången berättar nu två av dem, de som då var fem respektive sex år gamla, själva om händelsen i Dokument inifrån: Fallet Silje. 

Ingen av dem minns att de ska ha misshandlat sin vän. 

– Varje gång någon har frågat mig om det så har jag sagt ”nej, det är inte sant”, säger mannen som då var fem år gammal. 

Inte heller sexåringen minns någon misshandel. Han är “väldigt säker” på att han inte har tagit livet av Silje, men har ändå gått i terapi för att undersöka möjligheten att han skulle ha förträngt händelsen.

”Man glömmer inte mord”

Hypotesen att människor förtränger traumatiska minnen var stark på 90-talet, men vetenskapen har idag bevisat att den inte stämmer, säger psykologen Pål Grøndahl. Men man kan ibland kan trycka undan pinsamma eller obehagliga saker, särskilt om man inte pratar om dem: 

– Men de är inte borta. Tvärtom, de fastnar i minnet och kommer inte att försvinna. Det ser vi hos de som varit med om extrema händelser och drabbas av posttraumatisk stress.

Snarare är det så att man ofta återupplever de minnena, menar Pål Grøndahl. 

– Man glömmer inte ett dråp! Inte heller små barn. De är trovärdiga vittnen och glömmer inte en så dramatisk handling. Så de har inte förträngt det, säger han.

Polisen har utrett fallet

Dåvarande ledningen för Trondheimspolisen, och utredare som arbetade med fallet, har tackat nej till att bemöta den kritik som nu förs fram. Nuvarande Trondheimspolisen har nyligen utrett Siljefallet och polismästare Nils Kristian Moe menar att det inte finns skäl till att återuppta utredningen.

– Vårt huvudfokus och uppdrag var att göra en grundlig genomgång för att se om vi tror att det finns möjliga andra gärningspersoner. Och det ser vi inte i ärendets handlingar, säger han.

Se hela serien Dokument inifrån: Fallet Silje på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.