Den ödelagda sanddynen vid Skagen Sønderstrand. Foto: Henning Bagger /TT-Scanpix

Utplattad sanddyn får känslorna att svalla i Skagen

Uppdaterad
Publicerad

Det kan verka som bråk i en sandlåda men i danska Skagen svallar känslorna på högsta nivå. En av ortens berömda sanddyner har jämnats med marken, och anklagelserna haglar om vem som försökt skaffa sig bättre havsutsikt.

Det var förra helgen som morgonpigga Skagenbor upptäckte att en naturskyddad sanddyn på Sønderstrand hade krympt betydligt. Tusentals kubikmeter sand uppskattas ha schaktats ner från den 2 000 kvadratmeter stora dynen och marken har jämnats ut.

Många i området, som värnar sina höga ”klitter”, är upprörda. Så även borgmästare Birgit S Hansen (S) i Fredrikshavns kommun.

– Det är inte okänt att en del tycker att dynerna ligger i vägen. Jag har ingen aning om vem som har gjort det här, men det är mycket dumt, respektlöst och direkt olagligt, säger hon till Danmarks Radio.

”Enskilda leker polis”

Sedan dess har tonen varit hård inte minst i sociala medier. Specifika adresser och husägare nära stranden har pekats ut som misstänkta. Borgmästaren har fått flera tips om vilka de skyldiga kan vara. Hon manar nu till besinning och uppmanar invånarna till att inte ”leka polis”.

Polisen utreder händelsen och söker vittnen som kan ha sett en hjullastare eller liknande i området det aktuella datumet, eventuellt på en släpvagn. Tekniska spår från fordon har säkrats på platsen, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau.

Fakta: Skagen

Visa

Skagen är Danmarks nordligaste stad, belägen på Skagens Odde i Frederikshavns kommun på norra Jylland.

Skagens Odde består huvudsakligen av sanddyner. Den yttersta delen, Grenen, består av sand som förflyttar sig efter strömförhållandena. Sønderstrand är ett naturskyddat område på stadens östra sida.

Staden blev kring sekelskiftet 1900 känd som turistmål främst genom konstnärskolonin Skagenmålarna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer