Soldater och räddningsarbetare har hittat flygplansdelar och kvarlevor. Foto: Dita Alangkara/AP/TT

Dykare letar svarta lådorna efter kraschen – hoppas de kan tas upp i dag

Uppdaterad
Publicerad

Det indonesiska flygplanet som kraschade i havet utanför Jakarta i lördags var sannolikt intakt och bröts sönder först när det träffade vattenytan, enligt haveriutredaren. I dag fortssätter dykningarna efter svarta lådorna och sökområdet har skalats ner.

62 personer fanns ombord när Boeing-planet från indonesiska Sriwijaya air störtdök till synes oförklarligt fyra minuter efter att ha lyft från Jakarta i lördags.

Utredaren uttalar sig

Kvarlevor och flygplansdelar har bärgats från havet och flygplanets så kallade svarta lådor har lokaliserats. Under måndagen ska dykare försöka bärga dem. De innehåller inspelningar från cockpit och flygdata och förhoppningen är att händelseförloppet ska bli mer tydligt. Under måndagen har man lyckats begränsa sökområdet där lådorna kan finnas.

– Vi har begränsat sökområdet idag till 200-500 meter från nedslagsplatsen, säger en av dykarna till  Kompas TV, rapporterar The Guardian.

Enligt Indonesiens nationella transportsäkerhetsnämnd var planet sannolikt intakt och bröts sönder först när det träffade vattenytan. Det är med andra ord inte troligt att det exploderade i luften.

– Vi kan inte säga det med säkerhet, men vrakdelarna är spridda över ett område som inte är allt för stort. Om det hade exploderat i luften skulle vrakdelarna ha varit utspridda över ett större område, säger haveriutredaren Nurcahyo Utomo till nyhetsbyrån Reuters.

Han hoppas på att de svarta lådorna kan återfinnas under måndagen.

Dålig säkerhet i landet

Flygsäkerheten i Indonesien har länge haft dåligt rykte och under många år var landets flygbolag inte välkomna i EU och USA. Händelsen utanför Jakarta är den tredje stora flygkraschen på drygt sex år i landet.

Före lördagens krasch hade 697 människor omkommit i landet under perioden. Det gör Indonesien till världens dödligaste när det gäller flygolyckor, visar siffror från Aviation safety networks.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.