Kanadas premiärminister Justin Trudeau deltog vid avslutningsceremonin för den nationella undersökningen som har gjorts om de saknade och mördade kvinnorna och flickorna. Ceremonin hölls i Gatineau, Kanada under måndagen. Foto: Chris Wattie/Reuters/TT

Utredning: Folkmord mot kvinnor från ursprungsbefolkning i Kanada

Publicerad

Försvunna eller mördade kvinnor ur Kanadas ursprungsbefolkning är offer för ett folkmord, enligt en nationell utredning. Över 4 000 kvinnor tros ha drabbats de senaste 50 åren och nu kräver utredarna att regeringen agerar.

Idag släpptes rapporten Återta makten och platsen och slutsatsen är att ursprungsbefolkningens kvinnor i Kanada har blivit offer för ett folkmord orsakat av både ”statens agerande och brist på handling som bottnar i kolonialismen och dess idéer”.

Agera mot diskriminering

Arbetet med utredningen har pågått i två och ett halvt år och över 2 300 personer har deltagit. Bland förslagen på förändringar finns en översyn av hur rättssystemet dömer personer ur ursprungsbefolkningen samt en uppmaning till kanadensare att fördöma och agera mot våld och diskriminering.

Utredningen visar att majoritetssamhällets behandling av Kanadas urbefolkning alltjämt är en fråga i den politiska debatten. Premiärminister Justin Trudeau har vid flera tillfällen talat om den skam som landet känner över diskrimineringen av ursprungsbefolkningen och har sagt att hans mål är att nå försoning.

Utredningen påminner om sanningskommissionen för fyra år sedan om sexuella övergrepp mot kvinnor från ursprungsbefolkningen på religiösa internatskolor. Tidigare har också människorättsorganisationer protesterat mot tvångssteriliseringar av kvinnor från ursprungsbefolkningen.

Ett politiskt tillhygge

Folkrättsjuristen Ove Bring är kritisk till att ordet folkmord används alltför ofta. 

– Vi jurister tycker inte om att man använder ordet i politiska sammanhang. Både det ena och det andra kallas folkmord. Det blir politiskt tillhygge och inte ett folkrättsligt koncept, säger Ove Bring. 

Ursprungsbefolkningen i Kanada består av tre grupper: First Nations (landets indianfolk), inuiter och métis (personer som har blandat ursprung).

Majoriteten (970 000 av cirka 1,7 miljoner) av landets ursprungsbefolkning är så kallade First Nations.

Urinvånarnas rättigheter regleras i flera olika lagar, men diskrimineringen fortsätter att vara ett problem. Regeringen har också fått kritik för planerna på att dra flera olje- och gasledningar genom naturområden som bebos av urinvånare.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer