Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se tidslinje: Så har Ryssland använt spionernas information.

Tidslinje: Så har Ryssland använt spionernas information

Publicerad

Hotet från spioner ser ut att ha ökat det senaste decenniet, slog FOI fast i en rapport tidigare i år. Och ett land sticker ut bland andra.

Från valpåverkan till giftmord, ryska spioner tycks ha intensifierat sitt arbete de senaste åren. Enligt BBC är startpunkten för den senaste spioneran i Europa nära sammanflätad med startpunkten för kriget i östra Ukraina 2014.

Informationen som samlats in från spionerna har använts till allt från försök att påverka val till att komma åt dubbelagenter som Sergei Skripal som utsattes för giftförsök i Salisbury, England.

Också det pågående kriget i Ukraina ska ha initierats efter informationsinsamling från ryska spioner som varit utplacerade i landet. Och enligt källor till Reuters kan just information från allt för medgörliga spioner vara en av anledningarna till de bakslag Ryssland haft i Ukraina.

Klicka på klippet för att se hur Ryssland har använt informationen från spioner sedan 2014 och se hela Utrikesbyrån: Älskade spion för mer om spioneri i Europa.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet