Sarah väljer bort barn för klimatet: Värt att fundera över

Uppdaterad
Publicerad

En tredjedel av unga amerikaner väljer att ha färre barn på grund av klimatförändringarna, enligt en kartläggning av New York Times. Sarah Baillie har bestämt sig för att inte skaffa barn alls.

– Inget jag gör kommer ha så stor påverkan på klimatet som mitt beslut att inte ha barn, säger hon till Utrikesbyrån.

Den största insatsen en enskild person kan göra för klimatet är att avstå från barn, enligt en uppmärksammad studie som gjordes vid Lunds universitet och University of Vancouver 2017. Att avstå från ett barn skulle minska utsläppen med 58,6 ton koldioxid per år, enligt forskarna.

En kartläggning gjord på beställning av New York Times året därpå visade att en tredjedel av amerikanerna mellan 20 och 45 år säger att klimatet spelade in när de fattade beslut kring familjebildning.

Utrikesbyrån

”Många förutsätter att man vill ha barn”

Sarah Baillie är en av dem som väljer att inte skaffa barn på grund av den klimatpåverkan människor har.

– När jag var tonåring antog jag att jag skulle få barn, för det var så andra gjorde. Men jag kände aldrig starkt att jag måste bli förälder så när jag hörde om vilken klimatpåverkan det har att skaffa barn, hjälpte det mig att fatta mitt beslut, säger hon till Utrikesbyrån.

Sarah Baillie som i dag är 32 år bestämde sig för att förbli barnfri när hon var i 20-årsåldern och säger att hon nu slutat få höra att hon kommer att ändra sig.

– Jag blir inte så ifrågasatt när jag säger att jag inte vill ha barn, däremot förutsätter många att man vill ha dem. Ibland får jag höra att jag skulle bli en bra förälder, men att vara en rolig barnvakt är inte nödvändigtvis detsamma som att vara en bra förälder.

”Barn kan motivera”

Finns det någon mening med att rädda planeten om vi inte föder barn?

– Det finns många barn i mitt liv som jag bryr mig om som inte är mina. Jag vill ha en bättre planet för dem. Sedan finns det en massa andra arter på jorden som vi är på väg att utrota och jag tycker att planeten är värd att ta hand om för deras skull, säger Sarah Baillie.

Hon tycker att man ska ha med klimataspekten när man bildar familj, precis som man tänker till kring andra aspekter inför det beslutet.

– Jag kan förstå att man ser barn som en motiverande kraft till att vilja efterlämna en bra planet också. Jag tycker inte man ska må dåligt eller skämmas för att man väljer att ha barn, men det är värt att fundera över.

Klicka på klippet för att höra Sarah Baillie berätta om sitt beslut att inte skaffa barn för klimatets skull och se mer om klimataktivism i Utrikesbyrån: Dö för klimatet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet