Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Michail Sjejteljman om varför Putins makt är hotad i klippet. Foto: Sputnik via EPA/TT & SVT

Ryske strategen: En ny styrka är redo att ersätta gamla eliten

Publicerad

Efter flera bakslag i kriget mot Ukraina finns det tecken på att mäktiga män i Putins närmaste krets börjar tappa tålamodet.

– Tjetjeniens president Kadyrov och Wagnergruppens ledare Prigoshin är en helt ny offentlig styrka som är redo att ersätta hela den gamla eliten, säger den politiske strategen Michail Sjejteljman till Utrikesbyrån.

Kriget i Ukraina är inne på sin nionde månad och motgångarna på slagfältet tillsammans med hårdare sanktioner och en ovälkommen massmobilisering har väckt frågor om Putins, och Rysslands, framtid.

Den politiske analytikern och strategen Michail Sjejteljman är en av dem som skrivit om den kritik som snuddat vid Putin från hans egna led. För Utrikesbyrån berättar Sjejteljman att Putin, enligt hans beräkningar, har tappat en majoritet av den makt och auktoritet han hade vid krigets början.

– I början av kriget fattades 90 procent av alla beslut av Putin eller med Putins godkännande och 90 procent av de krav som kom från Putin uppfylldes. I dag tror jag att Putin har ungefär 30 procent av makten i Ryssland och ungefär 30 procent av hans krav uppfylls, säger Sjejteljman.

Tidigare doldisar syns offentligt

Ett av tecknen på den ryske presidentens krympande makt är att hans män som tidigare verkat i det dolda tagit ett kliv framåt – och gått emot den officiella linjen.

– I början av september blev Wagnergruppens ledare Prigoshin plötsligt en offentlig person efter att städerna Severodonetsk och Lisychansk intogs av Wagnergruppen och inte av den ryska armén. Plötsligt dyker en video upp där självaste Prigoshin står framför fångar. Han bestämde sig för att bli en offentlig person.

Sjejteljman ser det som ett tecken på att det har blivit enklare att kritisera Putin. Han berättar att Prigoshin började ge intervjuer i stort sett varje vecka där han kunde gå emot presidenten.

”Redo att ersätta Putins närmste cirkel”

En annan person i Putins närhet som agerat efter eget tycke under kriget är Tjetjeniens president Ramzan Kadyrov.

– I september, parallellt med Prigoshins uttalanden, började Kadyrov göra uttalanden på statlig nivå. När Putin sa att man inte kommer mobilisera sa Kadyrov samma dag att det ska genomföras en mobilisering och varje region måste leverera 1 000 soldater.

– Kadyrov och Prigoshin är en helt ny offentlig styrka som är redo att ersätta hela den gamla eliten. Än så länge vill de behålla Putin, men ersätta hela hans närmaste cirkel.

Klicka på klippet för att höra mer av Michail Sjejteljman och se mer om vad som kan hända i Ryssland när Putin en dag lämnar posten i Utrikesbyrån: Efter Putin. Kl 22 i SVT2 eller från kl 20 i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet