Christoph Heusgen: Vår politik mot Ryssland misslyckades

Uppdaterad
Publicerad

Från lång vänskap, handel och kulturutbyte till kapade band över en natt. Tyskland hade länge en i Europa unikt nära relation till Ryssland, men med kriget i Ukraina blev den politiken ohållbar.

– Vi får inse att vi misslyckades med att hjälpa Ryssland, säger Christoph Heusgen, rådgivare till förbundskansler Angela Merkel.

Efter Tysklands enande 1990 och Sovjetunionens fall 1991 utvecklade Tyskland och Ryssland varma förbindelser som stod emot det mesta, till och med annekteringen av Krim. Men efter invasionen av Ukraina satte den nya förbundskanslern Olaf Scholz stopp för en tre decennier lång vänskap – och gjorde en helomvändning i landets Rysslandspolitik.

”Rätt att försöka”

Tysklands samarbete med Putins Ryssland har varit ifrågasatt i flera år nu. Något Christoph Heusgen, tidigare utrikespolitisk rådgivare till förbundskansler Angela Merkel och Tysklands FN-ambassadör, är väl medveten om. Han säger att man nu gett upp hoppet om att kunna lita på Ryssland igen.

Utrikesbyrån

– Den stora frågan alla ställer sig är naturligtvis om det var rätt av Tyskland att försöka ha den här nära relationen. Grunden till det är Tysklands försök att komma till rätta med vår historia under andra världskriget. Jag tycker att det var rätt att försöka, men vi får inse att vi misslyckades med att göra Ryssland demokratiskt.

”Putin har suttit i sin bunker”

De senaste åren förföll även kommunikationen mellan Angela Merkel och Vladimir Putin. De två hade varit relativt nära, talar varandras språk och har erfarenhet av varandras länder, men under Angela Merkels sista ett och ett halvt år vid makten upphörde de personliga mötena, berättar Christoph Heusgen.

– De kunde alltid tala med varandra, även under Krimkrisen kunde Merkel alltid ta telefonen och ringa Putin. Men det ändrade inte hans politik. Den sista tiden när Merkel var kansler satt Putin i sin bunker, isolerad. Det gick inte att få till några möten med honom. Man kunde inte sitta i ett rum och föra fram argument som tidigare.

”Viktigt skilja på ryssar och Rysslands regering”

Han säger att enigheten är stor i Tyskland kring helomvändningen i Rysslandspolitiken, men betonar att man också ska komma ihåg att det handlar om Putin och inte om det ryska folket.

– Det är viktigare än någonsin att skilja mellan det ryska folket och Rysslands regering. När vi isolerar Ryssland och tillämpar sanktioner så har det inget att göra med det ryska folket. Det har att göra med Putin som styr ensam och i strid mot nästa alla internationella konventioner. Det finns inget sätt att ha en relation till eller förtroende för den här personen.

Klicka på klippet för att höra mer av Christoph Heusgen och se mer om Tysklands och Rysslands vänskap i Utrikesbyrån: Farlig förbindelse i kväll på SVT Play från kl 19.30 eller i SVT2 kl 22.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet