Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Från hand i hand till olika vägar, så gick det till när Turkiet satte stopp för Finlands och Sveriges Natoplan. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Så har Sveriges och Finlands väg in i Nato sett ut

Uppdaterad
Publicerad

Det tog inte lång tid för Sverige och Finland, de två sista alliansfria länderna i Norden, att bestämma sig för ett Natointräde efter Rysslands storskaliga invasion av Ukraina. Inträdet var planerat att ske hand i hand, men nu är det inte lika säkert längre.

Nästan ett år efter den gemensamma Natoansökan kan Finland komma att gå med i Nato utan Sverige – det man i början sa att man inte skulle göra.

Turkiet som måste godkänna de båda ländernas inträde tycker att Finland uppfyller kraven, men man är inte lika nöjd med Sverige. Hur gick det till när Finlands och Sveriges väg in i alliansen började skilja sig åt? Klicka på klippet ovan för att se hela tidslinjen.

Se mer om Sveriges och Finlands relation under Natoförhandlingarna i Utrikesbyrån: Finska sveket på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet