Det mesta av opiumet som produceras i Afghanistan hamnar i Europa. Foto: Rahmat Gul/TT

FN: Talibanerna tjänar miljoner på Afghanistans opium

Uppdaterad
Publicerad

Trots upprepade försök lyckades USA aldrig få bukt med Afghanistans enorma opiumproduktion. Industrins öde avgörs nu av talibanerna, som lovat att förbjuda de odlingar som förser Europa med heroin. 

– Afghanistans opiumproduktion är ett orosmoment oavsett vem som har makten, säger FN:s expert Angela Me.

Opium är en av Afghanistans största industrier. Förra året producerade landet över 80 procent av världens opium och vallmofälten från vilka opium utvinns växte med 37 procent från 2019 till 2020. Produktionen är nu i händerna på talibanerna, som vill förbjuda tillverkningen men samtidigt tros tjäna miljoner dollar på den.

”Kunderna kommer till dig”

FN:s expert Angela Me säger att det är en kombination av faktorer under Afghanistans krigshärjade år som har gjort landet till världsledande inom opiumproduktion. Det handlar om goda förutsättningar att odla vallmo, ett desperat behov av pengar och ett kollapsat system – men också om en stabil efterfrågan.

– Man behöver båda sidorna för att få till den rekordhöga produktionen vi har sett de senaste åren, de som köper och de som producerar. Det är en enkel gröda att sälja. För bönder är det ofta en utmaning att ta sin gröda till kunderna, men med opium kommer kunderna till dig, säger hon.

Talibaner tjänar miljoner

När talibanerna var vid makten vid millennieskiftet förbjöd de vallmoodlingarna och lyckades nästan helt sätta stopp från produktionen. Med USA:s intåg började produktionen återigen växa. Nu har talibanerna makten igen och också denna gång lovar de att förbjuda opiumodlingarna. Samtidigt säger FN att talibanerna själva tjänar många miljoner dollar årligen på produktionen.

– Man beskattar odlingarna, man beskattar heroinproducenterna och man tjänar på det genom direkt inblandning i handeln. Vi kan uppskatta inkomsterna baserat på skatter. 2019 tros talibanerna ha tjänat 113 miljoner dollar, men den siffran har varit högre tidigare år, säger Angela Me.

Hon vill inte spekulera i vad talibanerna nu kommer att göra med opiumproduktionen, men säger att situationen är alarmerande och att man behöver hjälpa bönderna att hitta alternativ.

– Afghanistans opiumproduktion är ett orosmoment för världen, oavsett vem som har makten.

Se mer om talibanernas relation till opiumet i Utrikesbyrån: Talibanknarket i SVT Play och i SVT2 kl 21:45 ikväll.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Årtionden av krig har skapat förutsättningarna för Afghanistan att bli världens största opiumproducent. Se mer om det i klippet ovan. Foto: EPA/STRINGER, TT/AP Photos, Allauddin Khan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet