Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Mark Middleton åtalas bland annat för att ha attackerat polisen utanför kongressen. ”Poliserna började slå mig och min fru med batonger”, säger han.

De stöttade Trump efter valet – nu ställer de upp själva

Uppdaterad
Publicerad

Mark Finchem och Mark Middleton var båda två i Washington den 6 januari förra året, för att stötta Donald Trump efter förlusten i presidentvalet. Nu ställer de upp i val själva och hoppas få Donald Trumps välsignelse.

Trots att Donald Trump förlorade sitt omval och enbart fick sitta en mandatperiod som president vill två tredjedelar av republikanerna att han ska fortsätta inom politiken. Enligt det amerikanska opinionsinstitutet Pew Research Center vill 44 procent dessutom att han ställer upp i valet 2024.

Under året som gått sedan Donald Trump lämnade presidentposten har hans makt inom Republikanerna inte minskat utan snarare stärkts.

Var på plats vid Capitolium

Mark Finchem från Arizona och Mark Middleton från Texas var båda på plats vid Capitolium när Trump uppmanade sina anhängare att ”stoppa stölden” av valet. Nu, ett år senare, hoppas de bli folkvald i sina hemstater. De hoppas också få Donald Trumps välsignelse.

– Jag skulle absolut välkomna det. Det väger tungt i Texas, många konservativa litar på hans åsikter. Han spelar en mycket central roll så jag tror att det är väldigt viktigt att få hans stöd, säger Mark Middleton som kandiderar i primärvalen i Texas.

Han har gett sig in i politiken för att han tycker att USA har blivit för liberalt. Det gäller också vissa delar av det republikanska partiet som han hoppas i framtiden ska föra en politik mer lik Trumps.

– Det republikanska partiet gör inte det de ska och de motarbetar oss som är konservativa. Trump hade en USA först-agenda som anklagas för att vara rasistisk och det är den absolut inte. Varje land behöver sätta sig självt först.

”Som politiker har han gjort sitt”

Också Mark Finchem som kandiderar till statssekreterare i Arizona säger att det är viktigt att bli godkänd av Trump.

– Jag tror att det är väldigt viktigt. Jag tycker att han visade ledaregenskaper som få har och bara stod där och tog emot renodlade smädelser. Det är sällsynt inom politiken.

Mark Middleton är dock tveksam till att få tillbaka Donald Trump som president, säger han.

– Jag gillar det han stod för, men jag tror att hans tid som politiker är över och att det är dags för andra stabila republikaner och konservativa att ta plats.

Klicka på klippet för att höra mer från Mark Middleton och Mark Finchem och se mer om det republikanska partiets vägval och Donald Trumps framtid i Utrikesbyrån: Gudfadern kl 22.00 i SVT2 eller från 19.30 i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet