Det är svårt för konventionella forskare att veta hur underrättelseforskning ser ut, säger hjärnforskaren Katarina Gospic. Foto: SVT/TT

Hjärnforskaren Katarina Gospic: Osannolikt att Havannasyndromet är masshysteri

Uppdaterad
Publicerad

Kan de svåra symptom som uppstått hos dem som drabbats av Havannasyndromet vara resultatet av masshysteri? Hjärnforskaren Katarina Gospic säger att det antagligen inte är den rätta förklaringen.

– Det är osannolikt att många på så olika platser drabbats av det, säger hon.

Uppemot 200 amerikaner som haft anställningar på CIA, Pentagon eller landets ambassader har drabbats av det som kallas för Havannasyndromet – en samling symptom med allt från synrubbningar och höga ljud som inte försvinner till depression.

Symptomen har uppstått hos personal runtom i världen och det finns ingen förklaring till vad som orsakat dem, men en vanlig teori har varit masshysteri. Hjärnforskaren Katarina Gospic säger att spridningen på fallen gör att masshysteri antagligen inte är vad som ligger bakom.

– Att många på olika platser i världen bara skulle drabbas av masshysteri på det sättet, det tycker jag är osannolikt, säger hon.

Kan vara en kombination

En annan förklaring som diskuterats är mikrovågor. Katarina Gospic tror att det i så fall kan ha använts tillsammans med något annat.

– Man kan inte höra mikrovågor. Det är på samma spektrum som ljus. Vi kan inte höra färgen röd. Däremot kan mikrovågor vara med och skapa fenomen som man skulle kunna höra. Det är inte vågen i sig.

Men att man kan påverka människor utan att de vet om det är fastslaget, säger Katarina Gospic.

– Vi kan påverka tankar, känslor och beteenden och det är ett kraftfullt verktyg.

Ett exempel är hur människor påverkas inför val.

– Om jag är osäker och ska gå och rösta så kan man ju förstärka min osäkerhet som gör att jag stannar kvar på sofflocket, och då kommer en typ av kandidat att gynnas av mitt beteende.

Svårt att veta för vanliga forskare

Men för en vanlig dödlig kan det vara en omöjlig uppgift att försöka reda ut vad som ligger bakom fenomen som Havannasyndromet, förklarar hon. Underrättelseforskningen får konventionella forskare inte ta del av.

– Jag tror att vi inte kommer få veta det riktiga svaret. Om jag jobbade med underrättelsetjänst och kom fram till vad det var då skulle jag inte avslöja det, säger Katarina Gospic.

Klicka på klippet för att höra hjärnforskaren Katarina Gospic prata om syndromet och se mer om Havannasyndromet i Utrikesbyrån: Havannasyndromet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.