Pentagons hjärnprofessor: Hjärnan är de nya krigens slagfält

Publicerad

Gåtan Havannasyndromet, de mystiska symptom som drabbat amerikansk ambassadspersonal runtom i världen, har fortfarande inte fått en upplösning. James Giordano, hjärnprofessor vid USA:s försvarshögkvarter Pentagon, är övertygad om att det handlar om något slags vapen som använts mot amerikanerna.

Agenter med hemliga vapen eller vanliga kubanska syrsor? Förklaringarna till de symptom som mystiskt började drabba amerikansk ambassadspersonal runtom i världen för fem år sedan är många. Men James Giordano, hjärnprofessor vid det amerikanska försvarshögkvarteret Pentagon, är övertygad om att det i alla fall inte ligger något oskyldigt bakom.

– Den mest sannolika kandidaten för att orsaka denna skada är någon form av riktad energi, säger han till Utrikesbyrån.

”Görs i hemlighet”

De drabbade har sagt att de hört oljud som inte försvann när de hållit för öronen. De har haft huvudvärk, svårt att sova, känt sig deprimerade, inte kunnat minnas saker, varit illamående och haft synstörningar. Symptomen har förklarats med allt möjligt – mikrovågor, ultraljud, högljudda syrsor och masspsykos orsakad av stress.

Men James Giordano som tror att ett vapen ligger bakom, säger att Havannasyndromet visar hur hjärnan kan bli 2000-talets slagfält. Sofistikerad teknik kommer kunna användas för att påverka våra åsikter, säger Giordano.

– Jag tror man får en verklig bild av hjärnans sårbarhet. Inte för kulor eller saker som bokstavligen kan skada hjärnan, utan för att manipulera på subtila sätt som ofta är lömska och kan göras i hemlighet.

”Kan göra stor skada”

Han säger att forskningen under 1900-talet har fokuserat på och i många fall utvecklat medel som riktar in sig på hjärnan specifikt. Man använder big data tillsammans med beslutsteknologi så att information om individers mentala tillstånd och neurologiska struktur kan utnyttjas för att utveckla sjukdom som kan användas som vapen.

– Om man tänker på att hjärnan är roten till beslut, tankar och handlingar så finns där mycket att påverka som beslutsfattande och beslutsamhet, och man kan så klart göra stor skada.

Klicka på klippet för att höra vem James Giordano tror ligger bakom Havannasyndromet och se mer i Utrikesbyrån: Havannasyndromet på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.