Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Se tre frågor till abortmotståndaren om hans engagemang i pro-life-rörelsen. Foto: Carlos Ramirez/TT/SVT

Abortmotståndaren: Abortaktivister gör oss bättre

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett beslut från Mexikos högsta domstol får aborter inte längre kriminaliseras i landet. Men medan människorättsaktivister firar organiseras också demonstrationer mot beslutet.

– Om man inte skyddar livet från befruktningen kan man inte kräva andra rättigheter, säger pro-life-aktivisten Omar de la Rosa till Utrikesbyrån.

Det var en enhällig högsta domstol som i början av september fattade beslutet att det är emot Mexikos konstitution att kriminalisera abort.

Beslutet riktade sig mot lagen i en av Mexikos delstater som gjort abort till en kriminell handling, men domstolens bedömning väntas nu bli prejudicerande för hela landet. Hittills har enbart fyra delstater tillåtit abort under nästan alla omständigheter.

”Vi kan få ett genombrott”

Människorättsorganisationer i landet har firat, samtidigt har pro-life-aktivister organiserat sig för att demonstrera mot beskedet. Omar de la Rosa är en av dem som är engagerad i anti-abortrörelsen i Mexiko.

– Jag tror att vi kan fortsätta jobba och få ett genombrott som skyddar livet från befruktningen, säger han till Utrikesbyrån.

Enligt de la Rosa är det en minoritet av befolkningen högsta domstolen nu har gått till mötes.

– Många lagar har ändrats av minoriteter som har framställt det som att de är i majoritet. Men det är bra att sådana rörelser existerar, det hjälper oss att mobilisera. Vi är med majoriteten som försvarar livet och vi är med de mest försvarslösa.

Strikta lagar

Enligt en FN-rapport utförs en halv miljon illegala aborter i Mexiko varje år. Över 2 000 kvinnor dör till följd av osäkra ingrepp. Förra året blev Argentina det fjärde landet i Latinamerika som tillåter abort efter Uruguay, Guyana och Franska Guyana.

I centralamerika har även Belize, Kuba och Puerto Rico tillåtande abortlagar.

De flesta övriga latinamerikanska länder tillåter abort om kvinnans liv är i fara, men det finns även länder där all abort är totalförbjuden. I El Salvador kan en kvinna dömas till upp till 50 års fängelse för abort.

Klicka på videon för att höra Omar de la Rosa berätta om sitt abortmotstånd. Och se mer i Utrikesbyrån: Ja till livet! på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet