Många ifrågasätter det brittiska kungahusets klimatengagemang och kallar det för hyckleri. På bilden syns prins Charles i en miljövänlig bil. Foto: Arthur Edwards/TT

Analys: ”Blir prins Charles den förste klimatkungen?”

Publicerad
Analys ·

När drottning Elizabeth tvingades ställa in deltagandet vid klimattoppmötet COP26 i Glasgow fick tronarvingen prins Charles ta täten och representera drottningen. Till skillnad från många av de tillresta stats- och regeringscheferna har prins Charles ägnat en stor del av livet åt miljö- och klimatfrågor och anses faktiskt veta vad han pratar om. Och kritikerna som en gång kallade honom för miljömupp inser i dag att prins Charles var en föregångare.

Anna-Maja Persson

Reporter Storbritannien

Det är ett välkänt faktum att prins Charles pratar med sina plantor. Han har en närmast filosofisk syn på Naturen, som han stavar med stort N, och som han beskriver som ett kvinnligt väsen. Han var tidigt ute med ekologiskt jordbruk och han driver sin modifierade Aston Martin med vin och ost.

I början av sitt långvariga engagemang fick prins Charles rykte om sig att vara en new age-flummare, en miljömupp. I dag när mycket av det han höll på med redan på 1970- och 1980-talet är vardagsmat är det annat ljud i skällan. Kort och gott: prins Charles har fått revansch!

Utrikesbyrån

Rollen som opinionsbildare går inte att överskatta

I sitt invigningstal på COP26 poängterade den blivande kungen att klimatkrisen är akut och att tiden håller på att ta slut.  

– Världsledarna måste lansera en militärliknande kampanj för att mobilisera affärsvärlden i kampen mot klimatförändringarna, sa prins Charles.

Det brittiska kungahuset har inget egentligt politiskt inflytande men medlemmarnas roll som opinionsbildare går inte att överskatta. Därför spelar det roll vad prins Charles och de andra kungligheterna säger om klimatförändringarna.

Under COP26 gjorde den amerikanske presidenten Joe Biden plats i sitt fullspäckade schema för ett enskilt möte med prins Charles. Det säger en hel del om vilken betydelse tronarvingen har. Biden lär ha sagt till prins Charles att det var han som satte fart på det hela och att det var så allt började.

När den brittiske COP-generalen Alok Sharma fick frågan om huruvida världsledarna överhuvudtaget bryr sig om vad kungligheterna säger i frågan blev svaret:

– Absolut! När medlemmarna av kungahuset talar så lyssnar folk, sa Alok Sharma.

”Hyckleri!”

Men samtidigt ifrågasätter många britter kungafamiljens miljö- och klimatengagemang och kritiken är bitvis hård. Inför COP26 var det ett ord som upprepades gång på gång i rubrikerna: hyckleri!

Kritiken handlar framför allt om kungahusets flygresor. Mellan 2018 och 2019 fördubblades kolidioxidutsläppen för jobbresor, från 1 687 ton till 3 344 ton. Det var prins Charles och Camilla som stod för flertalet flygresor.

Klimatorganisationer efterlyser också fler konkreta åtgärder på kungahusets jordegendomar. Den kungliga familjen är Storbritanniens största markägare, men i tex Skottland används stora delar av marken enbart till jakt. Här vill klimataktivisterna att kungahuset ska förvilda mer av sina ägor, det vill säga låta naturen ta över. Dessutom uppmanas inte minst prins Charles att plantera fler träd.

Charles tar ett stort kliv framåt

Till sitt försvar hävdar Prins Charles att resorna är nödvändiga och att många är rena beställningsjobb från den brittiska regeringen. Han menar också att privatflyg krävs på grund av säkerhetsaspekten.

– Jag kan inte göra allting själv! sa prins Charles till brittiska BBC inför COP26 apropå koldioxidutsläppen.

Nu när drottning Elizabeth blir alltmer osynlig i offentligheten och ryktet går om hennes hälsotillstånd, tar prins Charles ett stort kliv framåt i rampljuset. Det är ingen tvekan om att han får allt större kredd i miljö- och klimatsammanhang.

Frågan är vad som händer när prins Charles blir kung. Blir han den förste gröne kungen? Mycket tyder på det.

Se mer om det brittiska kungahusets klimatengagemang i Utrikesbyrån: Klimatagalen ikväll från kl 19.30 i SVT Play och 21.45 i SVT2.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet