Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Maria Baronova slutade på RT i protest.

Maria Baronova slutade på RT i protest: Som att Bush hade bombat New York

Publicerad

Maria Baronova var redaktör på den statskontrollerade ryska tv-kanalen RT när Ryssland inledde kriget mot Ukraina. Nu har hon slutat på sitt jobb och säger att Rysslands krig i grannlandet är som att George W Bush hade bombat en amerikansk delstat.

Journalisten Maria Baronova var länge en högljudd kritiker av den ryske presidenten Vladimir Putin, men 2019 bestämde hon sig ändå för att ta ett jobb på den statskontrollerade tv-kanalen RT.

För henne var det en reaktion på russofobin som spridit sig i västvärlden men också ett sätt att visa oppositionen att man behöver prata med dem som sitter vid makten, berättar hon.

”Ukrainare är inte främlingar”

När Ryssland i slutet av februari invaderade Ukraina fördömde hon kriget och sa upp sig. Till Utrikesbyrån säger hon att Rysslands jämförelser av kriget i Ukraina med USA:s krig i till exempel Irak är obegripliga.

– Irak ligger på andra sidan jorden från USA. Det är helt andra människor för amerikaner, men ukrainare är inte främlingar för ryssar. De är våra vänner och våra släktingar. Det är som att George W Bush hade bombat New York eller Kalifornien.

”Händer i ett normalt europeiskt land”

Att jobba inom media i Ryssland nu är som att göra det i Nordkorea eller Iran, säger Maria Baronova, och tillägger att hon inte vet om den allt starkare censuren fungerar.

– Vi hade inte censur tidigare och nu lever vi med censur och har till och med lagar som kan ge fängelse om man uttrycker sig på fel sätt. Jag behöver påminna hela världen att det här händer i ett normalt europeiskt land.

Klicka på klippet för att höra Maria Baronova berätta mer om sin situation efter att ha sagt upp sig och se mer om propagandakriget mellan Ryssland och Ukraina i Utrikesbyrån: Krig och propaganda på SVT Play kl 19.30 och i SVT2 kl 22.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Utrikesbyrån

Mer i ämnet