Så har propaganda sett ut de senaste hundra åren

Publicerad

Påståendena om Rysslands krig i Ukraina är många och en flod av historier, lögner, halvsanningar och propaganda sköljer över världen. Men propaganda är inget nytt och har tagit många former genom århundrandena.

Är Ukraina en nazistisk stat? Har en mystisk spökpilot krossat fienden? Varför pratas det om kriget som en specialinsats? Förutom kriget på marken i Ukraina förs också ett informationskrig i media och på sociala medier.

Men propaganda i krig och konflikter är förstås inget nytt. Från första världskrigets affischer som glorifierade kampen till statskontrollerad media och diktatorer som delar ur idrottspriser – propaganda har genomsyrat hela historien.

Utrikesbyrån

Klicka på klippet för att se hur det sett ut de senaste hundra åren.

Och se mer i Utrikesbyrån: Krig och propaganda om propagandakriget mellan Ukraina och Ryssland på SVT Play kl 19.30 och i SVT2 kl 22.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet