Före detta legosoldaten: Troligt att Wagnergruppen finns i Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Anonyma soldater som inte strider för sitt eget land och inte har en känd befälhavare, blir allt vanligare i konflikter. Sådana soldater tros också anlitas av Ryssland i olika konflikter runtom i världen.

– I informationsåldern är möjligheten att förneka ett vapen viktigare än vapnets dödlighet, säger Sean McFate, före detta legoknekt, till Utrikesbyrån.

De kallades för “de gröna männen” när de 2014 först upptäcktes under konflikten i Ukraina – soldater utan några beteckningar eller loggor på uniformerna. Sedan dessa har de gröna männen börjat kallas Wagnergruppen och dykt upp i konflikter på flera håll i världen. Väldigt lite är känt om gruppen, men soldaterna har ett rykte om sig att vara hänsynslösa och tros lyda direkt under Kreml – något Ryssland förnekar.

Sean McFate är själv en före detta legosoldat som har varit aktiv i Afrika och Östeuropa, i dag är han professor vid Georgetown University i USA. Han säger att Wagnergruppen är en privat armé som ägs av en oligark som står nära den ryske presidenten Vladimir Putin.

Utrikesbyrån

– Anledningen till att Putin gillar dem är att underrättelsetjänster runt om i världen inte riktigt har koll på dem, säger Sean McFate.

Wagnergruppen tros vara på plats i Ukraina även nu när spänningarna mellan landet och Ryssland åter växer. Sean McFate säger att han inte vet säkert om det stämmer men att han förväntar sig att det är så.

– De har varit där förut så jag skulle säga att det är troligt att de är där nu.

Lätta att förneka

Enligt honom ökar användningen av legosoldater. Att det ofta är höljt i dunkel vem som betalar deras löner gör att stater kan använda sig av dem där de inte skulle använda vanliga militärer. Om de mister livet i en operation räknas de inte till dödsoffren och stater kan neka till kännedom om deras aktiviteter.

– I informationsåldern är möjligheten att förneka ett vapen viktigare än vapnets dödlighet, säger Sean McFate.

Han blev själv legosoldat utav nyfikenhet och för att det gav honom större frihet än att vara soldat i den amerikanska armén, men alla legosoldater har inte själva valt att delta i krig.

Finns inte på pappret

Sorcha MacLeod som ingår i FN:s expertgrupp för legoknektar säger att rekryteringen ibland sker i fattiga länder där unga män inte har många framtidsutsikter. Enligt henne kan de tro att de rekryteras som säkerhetsvakter, men hamnar sedan i en betydligt mer våldsam miljö. Att legosoldater därtill inte existerar officiellt leder till både problem och personliga tragedier.

– Det är väldigt svårt att åtala legosoldater som begått krigsbrott eller brott mot mänskliga rättigheter eftersom ingen vet vilka de är. Och om en legosoldat blir dödad i strid får deras familjer inte alltid veta vad som har hänt deras närstående.

Klicka på klippet för att höra Sean McFate berätta om tre saker du inte visste om legoknektar och se mer i Utrikesbyrån: Putins hemliga armé ikväll kl 22 i SVT2 eller från kl 19.30 i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet