Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en tidslinje över politiken i Eurovision.

Putinprotester och samkönade äktenskap – så har politik smugit sig in i en opolitisk tävling

Publicerad

Eurovision Song Contest ska vara en opolitisk musikunderhållningstävling, men med pop och paljetter har den i snart sjuttio år inte gjort annat än visat på Europas politiska dagsform.

Subtila tangoprotester, sånger om fokmord och aktioner för samkönade äktenskap. Eurovision song contest vill vara en opolitisk tävling i musik, men gång på gång har den istället varit ett tillfälle för de tävlande länderna att visa upp vad de tycker.

PÅ 1970-talet turades Cypern och Turkiet om att bojkotta tävlingen på grund av det andra landets medverkan och när Israels bidrag “A-ba-ni-bi” vann 1978 blev flera länder i Nordafrika och Mellanöstern upprörda. I Jordianien gick det så långt att man istället för det vinnande bidraget visade en bild på påskliljor i tv och förklarade att det i själva verket var Belgien som vunnit.

Utrikesbyrån

Sedan dess har Eurovisions scen blivit en konfliktyta för storpolitiken. På 2000-talet har protesterna handlat om både krig och HBTQ-rättigheter.

Klicka på klippet för att se hur de politiska protesterna i Eurovision song contest sett ut och se mer om Eurovision och politik i Utrikesbyrån: Schlagerkriget SVT2 kl 22 eller på SVT Play från 19.30.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet