Tony Blairs förre talskrivare: ”Vänstern har mycket att lära av Bojo”

Uppdaterad
Publicerad

Boris Johnsons tid som Storbritanniens premiärminister har varit kantad av flera skandaler – men inget tycks rå på den konservative partiledaren. Och trots turbulensen finns det många som hyllar honom. En av dessa är talskrivaren Simon Lancaster som menar att Boris har en karisma som få kan mäta sig med.

– Han är en unik politiker, säger han till Utrikesbyrån.

Skyhöga bensinpriser, otrohetskandaler och anklagelser om rasistiska uttalanden. Boris Johnson tycks överleva varje skandal. En av dem som har studerat hans tid vid makten är Simon Lancaster. Han är tidigare politisk talskrivare och har jobbat åt bland annat Tony Blairs regering. Han menar att många underskattar ”Bojo” och att hans retoriska förmåga är hemligheten till hans framgång.

– Han kan få vilket ämne som helst att bli intressant. Jag minns när han skulle prata om en trist byråkratisk EU-fråga och liknade det vid en chokladtårta. Han gjorde det spännande och fick folk att lyssna på hans budskap på ett sätt som en vanlig politiker inte hade klarat av.

Utrikesbyrån

Allt är ett skämt

Just humorn tror Lancaster kan vara en avgörande faktor till att Boris Johnson kan klara sig igenom skandal efter skandal.

– Han har alltid glimten i ögat och kan skapa ett band med sin publik. Som att allt är lite av ett skämt och du och han är de enda som förstår. Han får folk att känna sig speciella och det tror jag är hans hemlighet.

Vänstern har mycket att lära

Simon Lancaster tror att politiker på vänsterkanten kan lära mycket av Boris Johnson.

– Det finns en syn bland en del intellektuella liberaler och vänsterpolitiker att de står över den här typen av retorik och att det bara är billiga knep. Det må vara sant men det fungerar. Den eller de politiker som kan kombinera väl utformade politiska idéer med Boris Johnsons retoriska förmåga kommer hitta ett framgångsrecept.

Johnsons Toryparti har tappat i de senaste opinionsmätningarna men Lancaster tror inte att någon kommer kunna ta makten från premiärministern.

– Han är i mitten av mandatperioden och det är naturligt att han har tappat lite mark men att det per automatik skulle innebära att hans tid är förbi. Det tror jag inte alls på.

Klicka på klippet för att se mer av Simon Lancaster. Och se mer i Utrikesbyrån: Sköna snubben på SVT Play från 19.30 och SVT2 21.45.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet