Detta behöver Indien för att nå klimatmålet

Publicerad

2070, tjugo år efter att forskningen sagt att det är för sent, ska Indien bli klimatneutralt. I dragkampen om klimatmålen mellan Indien och västvärlden har Indien hållit fast vid att landet behöver fortsätta använda kol för att ta sig ur fattigdomen.

– Med tanke på de rika ländernas förutsättningar borde de göra mycket mer, säger forskningsledaren Vaibhav Chaturvedi till Utrikesbyrån.

När det stora klimatmötet COP26 hölls i Glasgow i slutet av 2021 lyckades Indien tillsammans med Kina i sista stund ändra slutdokumentets formulering om kol. Istället för att fasa ut kolkraft fick man komma överens som att kolen skulle ”fasas ner”. Dessutom har Indien satt 2070 som året man ska nå nettonollutsläpp, trots att FN:s klimatpanel säger 2050.

”Utvecklade länder borde vara mer ambitiösa”

På grund av sitt motstånd mot omvärldens klimatmål har Indien ibland målats upp som klimatskurkar. Men Vaibhav Chaturvedi, forskningsledare vid indiska tankesmedjan Ceew, säger till Utrikesbyrån att västvärlden snarare borde ha ännu mer ambitiösa mål medan Indien behöver fortsätta använda kol för att ta sig ur fattigdomen.

Utrikesbyrån

– Storbritanniens utsläpp nådde sin topp vid mitten av 1970-talet. Det tar 75 år för dem att nå nollutsläpp. USA:s utsläpp nådde sin topp 2007, så för dem tar det 43 år. De har sagt 2050, men de borde ha gjort mycket mer med tanke på det historiska ansvaret och de rika ländernas bättre förutsättningar. De utvecklade länderna bör nå negativa utsläpp 2050 och nollutsläpp om 15–20 år.

Ekonomin beroende av kol

Indien trycker ofta på att de endast står för sju procent av dagens utsläpp trots att 17 procent av jordens befolkning bor i landet. Man har lovat att satsa på förnybar energi, men Vaibhav Chaturvedi säger att man behöver gå försiktigt fram. Stora delar av Indiens ekonomi är nämligen beroende av kol och kolkraften ger till exempel 70 procent av elen.

– I vissa områden i Indien har man många kolgruvor och ekonomin är direkt eller indirekt beroende av kol. Det måste man ta med i beräkningen för de kommer att få problem. Bara om man har en väl uttänkt plan för en rättvis omställning kan man klara den här utmaningen.

Klicka på klippet för att höra Vaibhav Chaturvedi lista vad Indien behöver för att klara av sitt klimatmål och se mer om Indiens klimatarbete i Utrikesbyrån: Skurken i Glasgow i SVT2 kl 22 eller på SVT Play från 19.30 ikväll.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet