Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Klicka på klippet för att höra varför republikanen Gunner Ramer är orolig för Donald Trumps comeback. Foto: ANDY BUCHANAN/AFP/TT

Republikanen: Om vi vill vinna kan vi inte välja Trump

Publicerad

Åtalet mot Donald Trump har inte försvagat hans position inom det republikanska partiet utan snarare förstärkt den, enligt republikanen Gunner Ramer. Men det som är bra för Trump själv är inte nödvändigtvis bra för partiet, menar Ramer:

– Han stöter bort mittenväljarna. Vi kan inte vinna med honom som kandidat.

Donald Trump kan vara på väg att iscensätta en spektakulär comeback till den amerikanska politiken. Trots att hans fyra år som president avslutades med att hans anhängare stormade Kapitolium, och trots att han står åtalad för att ha betalat ut pengar till en porrskådespelerska, är han en av de starkaste namnen inom det republikanska partiet inför valet nästa år.

Men detta är något som organisationen Republican Accountability Project, som drivs av republikaner mot Trump, försöker ändra på.

”Kulturkrig” inom republikanerna

Gunner Ramer, som är ansluten till projektet, säger att det just nu pågår ett kulturkrig inom det republikanska partiet. Enligt honom är det svårt att ta sig fram om man stämplas som en del av etablissemanget – en anklagelse som Donald Trump använt mot sin stora motståndare, Floridaguvernören Ron DeSantis.

Samtidigt stöter republikanerna bort mittenväljare genom att ta fram kandidater som står politiskt nära den tidigare presidenten. Just detta kostade partiet segern i mellanårsvalet 2022, säger Ramer.

– Vi borde ha gjort bra ifrån oss, men Trumps stöd till många kandidater stötte bort mittenväljarna. Det som har hänt är att Trump har stärkt sin ställning inom partiet efter åtalet. Människor ser vad som händer i New York och tänker ”de är inte bara ute efter honom, de är ute efter mig” och det stärker honom inför valet.

Trumps fördel

Republikanerna kommer att välja sin presidentkandidat under nästa år. Det som talar för att det blir Donald Trump och inte Ron DeSantis är väljarnas kännedom om honom, säger Gunner Ramer.

– Väljarna har bara en väldigt ytlig bekantskap med Ron DeSantis, men de vet vem Donald Trump är.

Klicka på klippet för att höra mer om republikaner mot Trump och se mer om Donald Trumps comeback i Utrikesbyrån: The Comeback på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet