Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ann Linde (S) berätta hur det var att sitta vid förhandlingsbordet med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Foto: SVT

Ann Linde: Så är det att förhandla med Erdogan

Publicerad

Turkiets ofta hårt kritiserade president Recep Tayyip Erdogan ska fortsätta leda landet i fem år till. Enligt Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S) kan det klarna framåt hösten vilken väg Turkiet väljer – ett närmande till Ryssland eller till väst.

Det blir ännu en mandatperiod för Recep Tayyip Erdogan som Turkiets ledare. I helgen vann han presidentvalet med 52 procent av rösterna, mot oppositionskandidatens 48 procent.

Erdogan har periodvis fått mycket stark kritik riktad mot sig, bland annat för att gå hårt åt oppositionen, föra en ohållbar ekonomisk politik och vara en opålitlig allierad till väst. Sveriges tidigare utrikesminister Ann Linde (S), som har träffat Erdogan vid flera tillfällen, säger att olika sidor av hans personlighet kommer fram vid olika tillfällen.

– Man måste se hela bilden, annars blir det så obegripligt varför så många röstar på honom, säger hon i SVT:s Utrikesbyrån.

Turkiet kommer att välja mellan Ryssland och EU

Under den kommande mandatperioden har Erdogan två vägar att gå i sitt förhållande till omvärlden, säger Ann Linde. Vägen framåt kan klarna i höst, lagom till Turkiets 100-årsdag som republik.

– Vi ser vilken nära relation man har till Ryssland. Ryssland har hjälpt Erdogan väldigt mycket – de behövde inte betala sina gasräkningar, man har betalat väldigt mycket av ett kärnkraftverk. Man gav Turkiet mycket kredd för spannmålsöverenskommelsen och Erdogan har gång på gång sagt att Putin är en stor vän. Men kommer det att betyda att man vänder sig ännu mer dit, eller kommer han att vända sig mer till EU?

Oklart vad Erdogans vinst betyder för Sveriges Natomedlemskap

Vad Erdogans vinst betyder för Sveriges Natoansökan är också än så länge höljt i dunkel.

– Jag hoppas att det ska lösa sig innan toppmötet i Vilnius. Det är en fördel att Erdogan inte har haft problem med att ändra sig snabbt. Vi har uppfyllt vår del av det memorandum vi skrev med Turkiet, men med det sagt kan man inte garantera något när det gäller Erdogan.

Klicka på klippet för att höra Ann Linde berätta om hur det är att förhandla med Erdogan och se mer i Utrikesbyrån: Turkiets sista val på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet