Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Tre frågor till Lettlands försvarsminister om ländernas oro över det aggressiva Ryssland. Foto: SVT/Storyblocks

Lettlands försvarsminister: Putin kommer inte nöja sig med Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

I takt med att kriget i Ukraina fortsätter ökar även hotet mot övriga Europa. Lettlands försvarminister Artis Pabriks säger att alla länder med gräns mot Ryssland behöver vara på sin vakt och varnar dessutom för att Putins drömmar om ett imperium inte kommer stanna vid Ukraina.

– Om Ukraina faller kommer inte bara pressen att öka på de baltiska länderna, också Finland, Sverige och alla länder runt Östersjön kommer att påverkas.

Lettland har under stora delar av 1900-talet varit en del av Sovjetunionen, men 1991 blev landet självständigt – och har nu en cirka 200 kilometer lång gräns med Ryssland. Den ryska invasionen av Ukraina väcker därför otäcka minnen till liv. Artis Pabriks har varit Lettlands försvarminister sedan 2019 och i dag är han lättad över att landet är medlem i Nato.

– Vi känner oss mycket säkrare som medlem i både Nato och EU. Annars skulle vi troligen vara i samma situation som Ukraina.

Köper inte Putins lögner

Vladimir Putin har försvarat invasionen genom att hävda att Ukraina styrs av en illegitim nazistregering som begår folkmord på den rysktalande befolkningen i Donbass-regionen. Artis Pabriks köper inte förklaringen och avfärdar Putin som en lögnare.

– Det är rena lögner och påminner om när Sovjet utan förvarning startade det finska vinterkriget genom att skylla allt på Finland.

Alla länder behöver se om sin säkerhet

Den ryska invasionen har skapat oro i hela Europa och många länder ser nu över sin säkerhetspolitik. Artis Pabriks är övertygad om att en eventuell rysk seger skulle innebära ökad press på hela Europa.

– Om Ukraina faller kommer inte bara pressen att öka på de baltiska länderna, också Finland, Sverige och alla länder runt Östersjön kommer påverkas.

Den ukrainska militären är i numerärt underläge gentemot den ryska och för att undvika ett nederlag tycker den lettiske försvarsministern att de europeiska länderna gör rätt som nu skickar vapen till Ukraina.

– Vi behöver ge maximalt stöd till Ukraina för att de ska ha chansen att stå emot.

Klicka på klippet för att höra mer från Lettlands försvarsminister och se mer om Putins relation till Nato i  Utrikesbyrån: Vem är rädd för Nato? i kväll på SVT Play från kl 19.30 eller i SVT2 22.00

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.