Nato och Ryssland: För evigt fiender

Publicerad

Andra världskriget var slut och många av Europas länder låg i spillror. För att förbättra sin säkerhet beslöt tio länder 1949 att tillsammans med USA och Kanada bilda en försvarsallians. Målet var att skapa en motvikt till vad man ansåg var ett allt mäktigare Sovjetunionen. Nato var ett faktum.

Redan ett år efter att Nato bildats anföll det kommunistiska Nordkorea – med stöd från Sovjet – grannlandet Sydkorea. En händelse som bidrog till rädslan för ett aggressivt sovjetiskt kommunistvälde. 1955 gick Västtyskland med i Nato och järnridån mellan öst och väst blev allt tydligare.

Identitetskris

Med åren minskade Sovjets makt och när Sovjet 1991 till slut föll samman innebar detta en identitetskris för försvarsalliansen. Under 90-talet debatterades det därför om Nato verkligen hade något syfte. Men i takt med att Putins aggressioner har ökat har det blivit tydligare vem som är alliansen nygamla och huvudsakliga fiende.

Utrikesbyrån

Klicka på klippet för att höra mer om Natos historia och se mer  om Rysslands relation till försvarsalliansen i  Utrikesbyrån: Vem är rädd för Nato? i kväll på SVT Play från kl 19.30 eller i SVT2 kl 22.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Utrikesbyrån

Mer i ämnet