Utrikeskrönika av Stig Fredrikson – Europa åldras

Publicerad

Vem ska ta hand om Europas åldrande befolkning i framtiden? Folk lever allt längre, och år 2050 beräknas en tredjedel av EU:s befolkning vara över 65 år. Samtidigt föds det i nästan alla Europas länder alldeles för få barn. Det betyder att den arbetsföra befolkningen snart börjar minska rejält.

Europas invandrare ger redan idag sina nya hemländer ett tillskott på arbetskraft som är oumbärligt. Men demografiska experter varnar för att den arbetsföra befolkningen kommer att minska snabbt i flera länder i ”det gamla Europa” under det kommande årtiondet, trots invandringen.

Att öppna för ökad invandring är ett sätt att få mer arbetskraft i framtiden. Att uppmana till och underlätta ökat barnafödande är ett annat. har det senaste årtiondet varit en ekonomisk ”success story”. Den utvecklingen kan landet tacka importen av arbetskraft för.

är ett EU-land som tycks vilja satsa på båda metoderna. Utan tillskottet av immigranter hade det spanska ekonomiska undret inte kunnat inträffa. Och för två år sedan beslöt den spanska regeringen att ge en stor grupp av de ”papperslösa” arbetarna i framför allt jordbruket en chans att bli lagliga. Mer än 600 000 invandrare tog chansen och har idag arbetstillstånd. Det var ett uttryck för regeringens insikt att den inhemska arbetskraften inte längre räcker till – och att ekonomins tillväxt har blivit beroende av tillskottet från invandrarna.

Men i somras meddelade regeringen att den också insett att Spanien behöver fler barn. Idag har Spanien ett av Europas lägsta födslotal, 1,36 barn per kvinna i fertil ålder. Som förklaring brukar anges en kombination av faktorer som att allt fler kvinnor förvärvsarbetar, bildar familj allt senare, finner det allt svårare att förena jobb och barntillsyn och svårigheter för unga familjer att skaffa bostad. Nu har regeringen Zapatero föreslagit en där föräldrar som föder eller adopterar ett barn ska få 2 500 euro (ca 23 000 sv kr).

Den politiska oppositionen avfärdade förslaget som valfläsk från socialistregeringen inför parlamentsvalet i vår. Och störst uppmärksamhet hittills har barnbonusen fått genom att en satirteckning i en tidskrift blev indragen och förbjuden. Där kunde det spanska kronprinsparet beskådas medan de tillverkade ett nytt barn till fromma för Spanien, och kronprinsen utbrast ”äntligen ett riktigt jobb”.

Om vi räknar Ryssland till Europa, kommer Ryssland mycket högt på listan över länder med växande befolkningsproblem. President Putin jobbar hårt för att återge Rysslands dess forna stormaktsstatus, med hjälp av olje- och gasinkomsterna till staten. Men att befolkningen i Ryssland stadigt krymper har han ännu inte kunnat göra något åt. Antalet ”ryssländare” minskar varje år med mellan 700 och 800 000 personer, framför allt därför att det dör fler medborgare än det föds nya.

För att kompensera detta stora bortfall av arbetskraft skulle det behövas 20 miljoner invandrare de närmaste 20 åren. Men det är knappast realistiskt. Så Putin försöker även han uppmuntra till ökat barnafödande.
-Vad är den viktigaste frågan i Ryssland idag? undrade presidenten förra året i sitt stora tal till nationen.
-Kärlek, svarade dåvarande försvarsministern Ivanov i vad som föreföll vara en välrepeterad muntration.
-Just det, på försvarsdepartementet vet de vad som är verkligt viktigt, sa Putin och lovade kraftigt höjda barnbidrag. För första barnet höjdes bidraget från 700 till 1500 rubel i månaden. För andra barnet utlovades 3 000 rubel (knappt 1 000 sv kr) i månaden med en gång eftersom staten enligt Putin måste uppmuntra kvinnor att föda ett barn till.

Däremot har Putin ännu inte tagit itu med det som demografer pekar på som Rysslands allra största problem, nämligen att så många ryssar – och framför allt män – dör alldeles för tidigt.

Medellivslängden för ryska män är idag knappt 59 år. 1985 låg den på 67 år. Det är de ryska männen som inte har klarat omställningen från kommunism till kapitalism, från planhushållning till marknadsekonomi. Kvinnorna lever längre, med en medellivslängd idag på 73 år. Alkohol och rökning är den allra viktigaste förklaringen till att männen dör så pass unga.

Vilken väg väljer då Sverige? Ja, ingen svensk minister har väl hörts utlova barnbonus eller extra bidrag för ett andra barn. I stället är regeringen nu inställd på arbetskraftsinvandring. Kanske förverkligas det i framtiden med hjälp av ”ett blått kort” som enligt EU-kommissionen ska ge invandrare rätt att stanna och arbeta lagligt i ett EU-land i åtminstone några år.

Stig Fredrikson
Aktuellts utrikeskommentator

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.