Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utrikesminister Tobias Billström om vad en terrorstämpel kan betyda för Wagnergruppen. Foto: SVT/TT/Belarus försvarsministerium

Utrikesministern: Därför vill vi terrorstämpla Wagnergruppen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige ska verka för att EU terrorstämplar Wagnergruppen. Det beskedet ger utrikesminister Tobias Billström (M) efter att Storbritannien terrorklassat den ryska paramilitära gruppen. 

– Man har utövat mord och tortyr och godtyckliga övergrepp, säger Billström i Utrikesbyrån.

I fredags terrorstämplade Storbritannien officiellt ryska Wagnergruppen, vilket innebär att den som är medlem i gruppen eller stödjer den ekonomiskt riskerar fängelse i upp till 14 år. Gruppen är ett hot mot den globala säkerheten, enligt inrikesminister Suella Braverman. 

I våras meddelade Sveriges utrikesminister att regeringen vill att EU ska gå samma väg. Den linjen står fast:

– Vi har varit tydliga under många år med vad vi tycker om Wagnergruppen och dess aktiviteter och vi har för avsikt att fortsatt driva vår linje både i EU och i kontakter med afrikanska partners, säger Tobias Billström (M) till SVT:s Utrikesbyrån.

EU:s lista över terrorstämplade organisationer består för närvarande av 21 grupper. De som terrorstämplas får sina tillgångar i unionen frysta. Men för att en organisation ska klassas som terrorgrupp krävs en rättslig prövning, och det är den som regeringen vill driva på. En behörig myndighet eller tredje part ska ha inlett en förundersökning mot gruppen, eller en individ kopplad till gruppen, för att den ska kunna nomineras till terrorlistan.

”Nykolonial politik”

Tobias Billström tror att Sverige har en viktig roll att spela i det arbetet, liksom i diskussionen med afrikanska länder som står Ryssland nära och som har tagit hjälp av Wagnergruppen. 

– Sverige har inte ett kolonialt förflutet och det som nu Wagnergruppen ägnar sig åt och det som Ryssland ägnar sig åt är ju en neokolonial politik mot Ukraina. Det är något som många afrikanska länder faktiskt känner igen sig i.

Sveriges tidigare försvarsminister Peter Hultqvist (S) vill även han se en terrorklassning av Wagnergruppen.

– Det är en ryskstödd statsterorrism som exporteras till olika länder. Det är det som sker, säger han i Utrikesbyrån. 

Hör utrikesministern om vad en terrorstämpel kan betyda för Wagnergruppen i klippet ovan.

Se Utrikesbyrån:Terrorstämpla Wagner om Wagnergruppen efter Prigozjins död på SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet