• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Bergsjö i Nordanstigs kommun, Gävleborgs län. Det brinner i en villa i Bergsjö i Nordanstigs kommun. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Räddningsledaren uppmanar också allmänheten att hålla sig borta från platsen där det brinner. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gävleborg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Den turkiska presidenten uttryckte i fredags sin oro kring ett svenskt Natomedlemskap. Enligt utrikesminister Tobias Billström (M) ska det ses som en del av förhandlingsprocessen. Foto: TT/SVT

Utrikesminister Tobias Billström (M): Vi har gjort allt vi behöver göra

Uppdaterad
Publicerad

Processen kring det svenska Natomedlemskapet visade sig bli både segdragen och kantad av utspel från framförallt turkiskt håll. Men utrikesminister Tobias Billström (M) menar att det bara är en tidsfråga innan Sverige går från så kallad invitee-status till fullvärdig medlem i försvarsalliansen.

– Vi ska betrakta det här som en avgjord fråga, säger han i SVT:s Morgonstudion, inför toppmötet i Vilnius.

Enligt Tobias Billström är det stundande Natotoppmötet i Vilnius viktigt, både för Sverige och Sveriges ansökan men också för Nato som organisation. På agendan för det Nordatlantiska rådet (NAC), försvarsalliansens främsta politiska beslutsfattande organ, står nämligen en mängd olika frågor.

Sveriges Natomedlemskap är en fråga som kommer att diskuteras. Och enligt utrikesministern är den redan att betrakta som avgjord.

Sverige och Nato

– Det handlar alltså inte om om. Turkiet gav redan i samband med Natotoppmötet i Madrid förra året status för Sverige som inbjuden till Nato. Det är alltså en fråga om när, säger Billström i Morgonstudion.

– Det är ingen som ifrågasätter att Sverige har gjort det som vi också förväntades göra, i enlighet med det här memorandumet, bland annat att vidta åtgärder som nu leder till att personer som har varit aktiva i PKK blir straffade i svensk domstol, säger han vidare.

Erdogan har dock sagt, så sent som under söndagen, att Sverige inte gjort tillräckligt.

Räknar med besked

Under måndagen möts statsminister Ulf Kristersson (M) och Turkiets president Recep Tayyip Erdogan i ett extramöte, som leds av Natos generalsekreterare. Billström vill dock inte spekulera över vad det kan landa i.

– Det vi räknar med är naturligtvis att vi ska nå en punkt där vi får ett besked från president Erdogan, att det blir ett, vad man kan kalla det, grönt ljus, ett besked om att ratificeringsprocessen i det turkiska parlamentet kan starta, säger han.

Gången är som sådan att presidenten efter en omröstning i parlamentet undertecknar beslutet.

– Vi räknar också med att det ungerska parlamentet startar sin process, inte bara samtidigt utan i direkt anslutning, eftersom Ungern har varit så tydliga i sina uttalanden om att man inte tänker vara sist när det gäller att godkänna Sverige.

Billström reser under dagen till Litauens huvudstad för att delta på toppmötet. Även försvarsminister Pål Jonson (M) deltar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet