Nu finns ”Sudan” på dejtingapp – träffa noshörningen i klippet och se hans annons. Foto: AFP

Utrotningshotade noshörningen skaffar dejtingapp

Uppdaterad
Publicerad

Nordliga trubbnoshörningen Sudan är den enda hanen av sin art kvar i världen. Och läget är akut: Om inte nya nordliga trubbnoshörningar föds dör arten ut. Därför har naturvårdare skapat en dejtingprofil på appen Tinder för att samla in pengar för att rädda arten. Träffa Sudan i klippet och läs hans dejtingannons.

För att rädda de nordliga trubbnoshörningarna krävs omkring 80 miljoner kronor. Planen är att inleda en fertilitetsbehandling, IVF. Världens sista levande hane av arten är gammal och alla försök att para honom med en hona har hittills misslyckats. Det finns bara två honor kvar av de nordliga trubbnoshörningarna.

– Vi har nu bara Sudan kvar som den enda hanen på planeten. Han är 42 år gammal vilket motsvarar omkring 90 år om han vore människa, berättar Richard Vigne, chef för reservatet Ol Pejeta i Kenya.

Swipa höger för att donera

Naturvårdare i reservatet Ol Pejeta i centrala Kenya har kommit på ett minst sagt ovanligt sätt att samla in pengarna på. De har skapat ett konto åt Sudan på dejtingappen Tinder. Den som swipar höger, alltså ”gillar” Sudan, omdirigeras till parkens hemsida där donationer mottas.

Men Sudan popularitet tycks ha sinkat insamlingen. Bara några timmar efter att dejtingannonsen lagts ut, kraschade parkens hemsida på grund av det höga antalet besökare.

Surrogatmamma kan användas

Om reservatet lyckas finansiera projektet, är tanken att använda Sudans sperma för att befrukta ett ägg från någon av de två kvarvarande honorna. Embryot ska sedan planteras i en surrogatmamma, en sydlig trubbnoshörningshona, eftersom de nordliga trubbnoshörningshonorna är för svaga för att föda. Den sydliga trubbnoshörningen är en nära släkting till sin nordliga namne och långt fler i antal.

– Det här är något som kommer att behöva upprepas och göras i större skala. Sen vill vi ha ett uppfödningsprogram i Kenya för att fortsätta bygga upp antalet nordliga trubbnoshörningar så att vi till slut har tillräckligt många för att återintroducera dem till nationalparken Garamba, säger Richard Vigne, chef för reservatet Ol Pejeta i Kenya.

Enligt Richard Vigne på Ol Pejeta skulle detta bli första gången som man använder IVF på noshörningar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer