Sjuka och utsatta flyr med tåg – får hjälp av konduktör

Uppdaterad
Publicerad

Sjuka och utsatta människor flyr för sina liv med tåg från östra Ukraina.

Hör SVT:s utsända team berätta om tågkonduktören som gjort det till sin uppgift i kriget att hjälpa till.

SVT:s reporter Elin Jönsson och fotograf Niclas Berglund har nyligen kommit hem från Ukraina där de följt utsatta människor som nu är på flykt från östra Ukraina med tåg.

De berättar att många av de flyende är äldre, sjuka eller funktionsnedsatta.

Konduktör hjälper till

Där har en konduktör gjort det till sin uppgift att ta hand om passagerarna.

– Han hade ingen aning om vilka de var när de kom ombord på tåget, men sedan servade han dem och lagade mat och klappade dem på huvudet när de mådde dåligt, säger Elin Jönsson och fortsätter:

– Han sa att han hade funderat mycket på om han också kunde gå ut och kriga, men han kom fram till att det var det här som var det bästa han kunde göra.

Kan få avancerad vård på tåg

Den ukrainska tåginfrastrukturen har kommit att spela en viktig roll i kriget och enligt Elin Jönsson är tåg det säkraste sättet att färdas.

På grund av att ett stort antal sjuka och skadade personer har behövt transporteras över landet har Ukraina även tagit fram speciella tåg där man kan få avancerad sjukhusvård ombord.

– Infrastrukturen för tågen är så bra i Ukraina. Man kan åka tåg överallt, det är otroligt viktigt, säger Niclas Berglund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.